Da-mi si alta durere (3)

… ca un plug

Asadar, suferinta patrunde ca un plug in existenta ta – fie ca durere trupeasca, fie ca durere sufleteasca – si o brazdeaza nemilos, fara sa te intrebe ceva. Chiar daca te tanguiesti, chiar daca te vaiti si plangi, sau orice altceva ai face de durere, nu te intreaba nimic. Suferi fara limite. Dar aici este taina: daca nu te tanguiesti atunci cand te afli in dureri, daca nu te vaiti, daca rabzi cat poti si spui: ,,Dumnezeul meu, fii binecuvantat!”, va fi foarte bine pentru sufletul tau.
Cum se poate aceasta? Uite cum: cand ai da sa te tangui si iti vine sa spui: ,,Of”, in loc sa spui asa: ,,Fii binecuvantat, Dumnezeul meu!”. Tanguitul tau sa fie acesta, sa fie ca si cum ai zice: ,,Dumnezeul meu, Tu stii ca sufar mult, stii ca as vrea sa inceteze suferinta mea, dar fie dupa cum voiesti Tu! Sa nu se faca voia mea!”.
Deci, daca cineva gandeste si lucreaza asa in vremea suferintei, daca ia o asemenea atitudine, atunci durerea este un lucru foarte bun, pentru ca, asa cum am zis, ea brazdeaza adanc precum plugul si scoate radacinile patimilor. Una este lucrarea in gradina, cand mergi si tai buruienile de deasupra, si alta este cand scoti radacinile din adanc.
Suferinta raveseste sufletul, inima. Inlauntrul ei toate sunt facute una cu pamantul. Egoismul, mandria si iubirea de sine se pierd, dispar toate aceste stari pacatoase, pentru ca toate sunt inlauntrul nostru ca o fortareata, ca o intaritura, care nu poate fi distrusa cu nimic. Ce vom face atunci cand patrunde durerea inlauntrul nostru? Trebuie, asa cum am spus, sa avem aceasta atitudine si sa rostim: ,,Binecuvantat sa fii, Doamne, Dumnezeul meu, de vreme ce Tu vrei sa sufar, de vreme ce Tu ingadui durerea!”.
Va rog ca toate suferintele si durerile sa le includeti in ceea ce spunem noi acum. Nu lasati nimic pe dinafara, nu excludeti niciuna. Daca suferim din pricina unei greseli sau chiar din cauza unui pacat, si aceasta suferinta s-o cercetam in contextul celor spuse. Ai savarsit, de exemplu, un pacat greu si acesta a avut ca urmare consecinte rusinoase si durerea face ravagii inlauntrul tau? Si aceasta durere poate fi incadrata in binecuvantarea lui Dumnezeu daca te caiesti pentru pacatul tau, daca iti pare rau pentru greseala ta si zici: ,,Asa-mi trebuie, Dumnezeul meu! Asa sunt, asa m-am purtat, asa sa patimesc! Binecuvantat fie Numele Tau, binecuvantata fie suferinta aceasta pe care Tu mi-o trimiti!”. Asadar, toate suferintele sunt incluse in aceasta perspectiva, niciuna nu face exceptie, niciuna nu ramane pe dinafara.
Va rog sa luati aminte la aceasta, pentru ca la plecare este posibil sa spuneti: ,,Parinte, ne-ai vorbit despre suferinta, dar suferinta pe care o am eu este altfel decat celelalte.” Sa stiti ca toate suferintele sunt la fel!

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Taina suferintei 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: