Da-mi si alta durere (1)

Suferinta aduce in suflet mai mult folos decat orice altceva

Fratii mei, de fiecare data cand praznuim un sfant, o sfanta – si asa cum stiti in fiecare zi praznuim sfinti – pomenirea acestora sa fie un prilej sa vedem mai clar lucrurile si, ajutati de acestia, sa iesim din nesimtirea, din mocirla, din trandavia noastra. Sa lepadam acel duh pe care in mod obisnuit il avem toti, ca lucrurile sunt grele, ca nu putem trai asa cum vrea Dumnezeu. Aceasta este greseala noastra. Ca lucrurile stau asa ne dau marturie Sfintii Bisericii, care sunt pilde vii ca cineva poate sa traiasca asa cum doreste Domnul si ca orice om poate sa se sfinteasca asa cum s-au sfintit toti acestia. Sa stiti ca nu facem deloc bine cand ii cinstim pe sfinti dar nu le urmam catusi de putin exemplul, nu inaintam si noi pe calea urmata de aceia, nu ridicam crucea lui Hristos asa cum au ridicat-o si au purtat-o ei.
Noi, oamenii de astazi, suntem deprinsi si dorim in toata vremea tihna, usurinta, confort, satisfactie, odihna. Nu este buna, insa, vietuirea noastra. In aceasta lume trebuie sa ne daruim pe noi insine patimirii lui Hristos, Crucii Mantuitorului, trebuie sa ne dam pe noi insine martiriului. Mai mult sau mai putin, toti vom marturisi. Cel care in cele din urma se va mantui, va trebui sa treaca mai intai prin martiriu. Desigur, nu este acelasi martiriu pentru toti, insa cu totii vom trece printr-un martiriu.
Sfintii care au vietuit dupa vremea prigoanelor, dupa epoca martirilor si s-au nevoit in munti si in pustiuri, au trait, asa cum se spune martiriul constiintei. La fel si Sfintii Parinti si toti sfintii pana astazi. Asadar, sa dorim martiriul, sa fim gata sa-l experiem, sa nu ne tanguim, sa nu dam bir cu fugitii, sa vrem sa scapam de acesta alergand intr-un loc sau in altul.
De curand am vorbit despre cateva cai scurte de mantuire si printre altele m-am referit si la suferinta. Nu exista nici un om in aceasta lume care n-a suferit, care nu va suferi, care nu va trai un fel de suferinta fie trupeasca, fie sufleteasca. Toti suferim. Mi-am amintit despre o intamplare. Ma aflam intr-o tovarasie pe Sfantul Munte si ajunsesem pe infricosatoarele locuri de nevoita ale Karuliilor. Aceste locuri sunt pustiul cel mai aspru al Sfantului Munte. Acolo, printre altii, se nevoia si un monah sarb pe care l-am vizitat. Ne-a primit cu multa bucurie, asa cum fac de obicei calugarii de pe Sfantul Munte, si. cand l-am rugat sa ne spuna ceva spre folosul nostru sufletesc, a adus vorba despre suferinta lui. Ne-a spus ca intr-un timp suferea foarte mult si se ruga pe masura. Dupa ce a indurat mult, a rabdat si iarasi a rabdat, ca si cum Dumnezeu n-ar fi auzit rugaciunea lui, in cele din urma, la un moment dat, a luat ulei din candela lui Hristos si a pus pe locul care-l durea si suferinta a incetat. Dupa ce durerea l-a parasit si s-a simtit sanatos, a inteles atunci cat de bine a facut sufletului sau acea patimire. Este adevarat ca in ceasul in care cineva sufera, nu intelege aceasta. Cand insa suferinta trece, abia atunci vede cat bine i-a adus. Asadar, abia dupa ce suferinta a trecut, ascetul a inteles cat de bine ii facuse. De accea, asa cum ne-a spus, a inceput apoi sa-L roage pe Hristos sa ii dea si alta suferinta si vorbind greceste, cu accentul lui sarbesc, zicea: ,,Da-mi si alta suferinta, da-mi si alta suferinta!”. Chiar daca suferinta era cumplita, era mare, de nesuportat, facuse mult bine sufletului sau si de aceea o cerea. Ne-a spus clar: ,,Oricat te-ai ruga, nu te folosesti de rugaciune, cat te folosesti de suferinta!”.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Taina suferintei 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: