Cuvântul nechibzuit al monahului negrijuliu care a primit o pedeapsă pedagogică de la Dumnezeu

La bolnița Mănăstirii Sfântului Pavel era un îngrijitor cam negrijuliu, dar foarte binevoitor.
Mi-a povestit el însuși, cam cu vreo 40 de ani mai înainte, că atunci când slujea la bolnița Mănăstirii un frate i-a dat un strugure de binecuvântare. Acela nu l-a mâncat, ci l-a împărțit în ciorchini mici și l-a împărțit la bătrâni. Un bătrân filotim îi ura mereu: „Să mergi în rai!”, „Să mergi în rai!”, pentru că era primul strugure ce 6-a gustat, căci strugurii încă nu se copseseră. Dar îngrijitorul nechibzuit i-a răspuns în glumă:
– Mănâncă struguri, binecuvântatule! Aici e raiul și iadul.
Cu toate că nu credea ce spunea – căci a spus-o în glumă și avea o scuză datorită naivității lui – ce credeți că a pățit?
Intr-o noapte vede un vis înfricoșat. Dar simțea că este treaz. A văzut o mare de foc și de cealaltă parte un golf frumos cu palate de cristal și un Bătrân cuvios, care stătea în acel prea frumos loc răspândind raze, căci și barba parcă îi era de mătase. Acolo a văzut pe un frate din Mănăstire, care a adormit cu trei ani mai înainte și pe care l-a întrebat ce sunt acele palate, ce i-au făcut o mare impresie, și cine este cuviosul Bătrân.
Fratele i-a răspuns:
– Acesta este Bătrânul Avraam, și acest golf frumos cu palate de cristal este „sânul lui Avraam” unde se odihnesc sufletele drepților.
în timp ce fratele spunea acestea, aude dreptul Avraam și îi spune cu un ton aspru părintelui Grigorie, îngrijitorul de bolnavi:
– Tu să pleci repede de aici, căci nu ai loc! Certându-l Patriarhul Avraam și întorcându-se îngrijitorul de bolnavi să plece degrab a simțit că l-au cuprins flăcările mării de foc și, de durere, s-a trezit. Dar ce să vadă? Piciorul acela la care a simțit arsura era plin de umflături și arsuri și l-a durut continuu 20 de zile, până când i s-au vindecat rănile cu alifii și alte diferite plante.
S-a căit mult pentru ceea ce a spus și de atunci era foarte atent la cuvintele lui.

Flori din grădina Maicii Domnului – Sfântul Paisie Aghioritul

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: