Ucenicul cel iubitor de voia sa

Un ascultător din Kapsocalivia își făcea mult voia sa, și insista la Starețul său să-i dea binecuvântare pentru orice îi spunea gândul său. (Adică lua binecuvântare cu silă ca să-și facă voia sa).
Deci într-o zi, în timp ce lucra împreună cu Starețul lui și acela avea absolută nevoie de el, căci îl ajuta într-o treabă, îi spune Starețului:
– Dă-mi binecuvântare să merg să dorm 10 minute.
Dar Starețul îi spuse:
– Fă puțină răbdare, fiule, deoarece acum trebuie să mă ajuți puțin în ceea ce fac. In jumătate de oră terminăm și vei dormi.
Insă ucenicul insista mereu ca să-i dea binecuvântare.
Starețul însă îi puse din nou:
– Binecuvântatule, ce somn va fi acela de zece minute?
– Dă-mi binecuvântare și eu voi dormi – spuse acela.
In cele din urmă Starețul a fost nevoit să-i dea binecuvântare, căci insista mereu, și acela a mers să se culce.
Insă cum se întinse în pat, vede deodată pe satana că se repede asupra lui cu turbare, îl apucă cu mânie și-l stoarce ca pe o lămâie. Călugărul încercase să fugă, dar n-a putut. Atunci în timpul chinuirii sale a fost nevoit să spună rugăciunea: „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă pentru rugăciunile Starețului meu!”.
Atunci satana a fost ars de rugăciunea făcută cu zdrobire, deoarece ucenicul și-a dat seama de neascultarea și nevrednicia sa și a înțeles că n-avea obraz ca el singur să ceară ajutor, ci s-a rugat să-1 miluiască Hristos pentru starețul său.
Asta a fost ceea ce a ars pe diavol, care, mânios la aruncat cu mâinile sale pe fereastră, de la o înălțime cam de 50 de metri, dar n-a pățit nimic, căci l-a păzit Dumnezeu.
După aceasta a alergat înfricoșat la Starețul său și i-a povestit înfricoșătoarea vedenie. Starețul s-a mirat. In timp de zece minute să se întâmple toate astea?
După lecția ce a primit-o de la diavol – prin îngăduința lui Dumnezeu – călugărul acesta a devenit ucenicul cel mai ascultător din Schit și a sporit duhovnicește.

Flori din grădina Maicii Domnului – Sfântul Paisie Aghioritul

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: