Sf. Ioan de Kronstadt – Ultimele insemnari (fragment)

sf ioan de kronstadt
În fiecare zi Domnul mă rezideşte şi mă înnoieşte prin slujirea liturghiei şi prin împărtăşirea sfintelor şi de viaţă făcătoarelor Taine. Văd, simt această minune dumnezeiască şi dau mulţumită Făcătorului şi Reziditorului meu, Care mă face făptură nouă, mă vindecă, mă împacă. Ce voi aduce sau ce voi răsplăti Ţie, Doamne? Nu am nici un lucru bun care să fie al meu: totul este al Tău. învaţă-mă să Te iubescfierbinte, Dumnezeul meu!

Pentru a moşteni cerul şi viaţa veşnică şi pentru a ne învrednici de veşnica tovărăşie a îngerilor sfinţi şi a oamenilor sfinţi, suntem datori ca aici, pe pământ, să ne curăţim, să urâm păcatul şi să îndrăgim dreptatea, numai dreptatea, şi astfel să ne asemănăm lui Dumnezeu şi sfinţilor Lui: ce împărtăşire are dreptatea cu fărădelegea, sau ce împreunare are lumina cu întunericul? (2 Cor. 6,14). Sfinţii toată viaţa s-au pregătit şi s-au curăţit de toată întinăciunea trupului şi a duhului. Trebuie mai ales să ne deprindem cu smerenia, fiindcă temeiul păcatului e trufia. Lucifer prin trufie a căzut.

Minunată este fiinţa sufletului omenesc, fie acesta şi căzut. Dar cum este el în sfinţi, care au slujit lui Dumnezeu cu osârdie în această viaţă vremelnică! Ce devotat este lui Dumnezeu prin dragoste, prin lepădarea de sine, prin rugăciune, prin înfrânare, prin privirea neîncetat spre El! Cât de curat, cât de statornic, cât de luminos, cât de bine înmiresmat! Dar până şi trupurile sfinţilor răspândesc bună mireasmă. Iar sfârşitul lor cât de paşnic, cât de slăvit, cât de luminos, cât de sfânt este!

Tu, creştine, eşti dator să fii gospodar şi stăpân în inima ta, eşti dator să domneşti peste toate patimile şi să le omori, şi să dai stăpânire harului şi tot binelui, iar mai ales dragostei de aproapele, ca să-L iubeşti pe Dumnezeu mai mult decât iubeşti orice altceva. Căci dragostea de Dumnezeu se cunoaşte după dragostea de aproapele: cel ce nu îşi iu-beşte fratele, pe care îl vede, cum poate să-L iubească pe Dumnezeu, pe Care nu-L vede? Şi are de la el porunca aceasta: cel care îl iubeşte pe Dumnezeu este dator să îl iubească şi pe ele său. Tot cela ce urăşte pre fratele sâu ucigător de oameni este (1 In. 3,15).

Aduţi aminte de singura bogăţie a prorocului Ilie – cojocul aruncat asupra lui Elisei când a fost ridicat prorocul. Cât de mult îl iubea Ilie pe Dumnezeu, cât de străin de orice împătimire lumească! Era cu totul în Dumnezeu şi înainte de luarea la cer, trăia cu inima în cer, Dumnezeu: viu este Domnul Savaoth, înaintea Căruia eu stau (3 împ. 18,15), spunea el!

Când te rogi înaintea icoanei Domnului sau Maicii Domnului sau sfinţilor, întreabă-te: fără făţărnicie şi cu dragoste, cu credinţă, priveşti la sfintele icoane? Cu toată inima te rogi, cu tot cugetul şi cu toată nădejdea? Nu doarme oare inima ta? Nu doarme oare cugetul tău? Gura ta nu rosteşte cumva bâiguieli ale inimii care dormitează ? Mântuirea noastră stă în Biserică, ca în arca lui Noe, şi nicăieri altundeva. De nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi ca un vameş (Mt. 18,17). Biserica e Trupul lui Hristos, iar noi mădulare suntem ale trupului Lui, din carnea Lui şi din oasele Lui (Efes. 5, 30). Duhul Sfânt este Cârmaciul corăbiei cuvântătoare a Bisericii. Doar în Biserică, ca în arca lui Noe, se poate mântui omul. Evlaviosul Cornelie sutaşul era păgân, care mereu se ruga şi făcea milostenie; a fost povăţuit de înger să-l cheme pe apostolul Petru şi să asculte de la el cuvintele mântuirii şi să primească botezul împreună cu toată casa sa. Vrednic de luare aminte este acest lucru!

Anunțuri

One Response to Sf. Ioan de Kronstadt – Ultimele insemnari (fragment)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: