De ce ne refeim cu insistenta la sfanta Isidora? (3)

„Te unesti cu Hristos?”
„Ma unesc cu Hristos!”

Daca am alerga la Dumnezeu si am spune: „Doamne, eu asa cuget, asa cred, asa gandesc ca stau lucrurile, dar poate ca gresesc! Doamne, iata, vin si ma incredintez Tie!”, Hristos ar gasi o cale sa inlature ceea ce este fals in noi si ne-ar darui adevarul. Dar nu ne nelinistim. Credem ca ceea ce facem si gandim este corect. In realitate, prin atitudinea noastra, Il tinem departe pe Hristos. Facem o mare greseala gandind si comportandu-ne ca si cand n-am ingadui sa se apropie de noi ca sa ne preschimbe Harul lui Dumnezeu? Mult rau face aceasta. Ne luam chiar toate masurile pentru a ne proteja sinele, nu cumva sa pateasca ceva!
Celui care se incredinteaza Harului lui Dumnezeu nu-i este greu sa actioneze precum Avraam. Dumnezeu l-a chemat pe Avraam si acesta si-a lasat casa si L-a urmat pe Dumnezeu. De aici incolo nu-I este greu lui Dumnezeu sa-i vorbeasca. Avraam nu a fost atasat de nimic, nu i-a fost teama de schimbare. Intreaga lui fiinta apartinea lui Dumnezeu, de aceea la chemarea lui Dumnezeu, Avraam il urmeaza pe Acesta.
Suntem crestini adevarati? Marturisim urmatoarele: „Te lepezi de satana si de toate lucrurile lui si de toti slujitorii lui si de toata slujirea lui si de toata trufia lui?”. „Ma lepad”, raspunde catehumenul sau nasul. „Te unesti cu Hristos?”. „Ma unesc cu Hristos!”. Adica il lasi pe diavol si mergi la Hristos, asculti de Hristos, daruiesti sinele tau lui Hristos ca sa salasluiasca inlauntrul tau, sa-ti calauzeasca cugetul, inima si intreg sinele tau?
Este dificil tocmai pentru ca omul, chiar si cel virtuos, are incredere in virturea lui. Nu vede virtutea cum spune Hristos: „Cand veti face toate cele poruncite voua, sa ziceti: Suntem slugi netrebnice!”. Sau cum citim in Vechiul Testament: „Toate faptele dreptatii noastre, (toate virtutile noastre), sunt ca un vesmant intinat!”.
Asadar, atunci cand virtuosul se ataseaza de virtutea sa si se autoindreptateste ramane in saracia sa, in virtutea sa saraca si in autoindreptarea sa saraca. Nu-L va afla pe Hristos, nici pacea Lui, nici bucuria Lui si nici mantuirea Lui!

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: