De ce ne referim cu insistenta la Sfanta Isidora? (1)

Cum sa acoperim golul dintre mentalitatea adevarata crestina si mentalitatea noastra?

Cat de diferit gandim noi! Dupa cum spune apostolul Pavel: „Caci voua vi s-a daruit, pentru Hristos, nu numai sa credeti in El, ci sa si patimiti pentru El”. Adica, este o binecuvantare a lui Dumnezeu, este un dar al lui Dumnezeu sa patimim pentru Hristos, sa fim nedreptatiti, nesocotiti, batjocoriti, vorbiti de rau, calomniati.
Pe acestea le-a trait Insusi Hristos, desi putea sa le evite pe toate. Nu a evitat nimic. Cat de diferita este mentalitatea pe care o avem noi! Noi nu avem deloc in noi duhul crestin. Pentru noi a fi crestin inseamna un mod de a petrece bine, de a merge totul bine, de a nu avea greutati, de a fi cinstiti cu semenii, de a nu fi nedreptatiti, de a fi respectati. Aceasta este mentalitatea noastra, desi nu vedem aceasta nici la Hristos, nici la cei care L-au urmat pe El; mucenici, sfinti mai vechi sau mai noi.
Nu numai ca nu vedem lucrurile cum le vedeau sfintii, ba chiar suntem convinsi ca just este contrariul faptelor savarsite de ei. Nu numai ca nu ne bucuram sa fim nesocotiti si nedreptatiti, ba chiar facem sacrificii pentru ca ceilalti sa aiba respect fata de noi, sa tina seama de noi. Cum vom umple acest gol care exista intre mentalitatea adevarata crestina si mentalitatea noastra cotidiana?
Ne intrebam de ce nu avem bucuria fagaduita de Hristos, de ce nu avem pacea pe care a fagaduit-o Hristos? Cum sa le avem cand noi cautam totdeauna in alta parte? Grija noastra este sa faptuim lucrurile dupa voia noastra.
Este greu sa gasesti in ziua de astazi un crestin care sa se lase in mainile lui Dumnezeu si sa se incredinteze cu totul Lui. Fiecare vrea sa-si conduca viata dupa mintea lui, dupa judecata lui si dupa voia lui. Acesta este motivul pentru care acceptam sa fim crestini, invatam cateva lucruri, credem in ele pentru ca acestea sa ne ajute sa ne simtim oarecum bine, dar nu acceptam sa-i imitam pe sfinti, pe mucenici, pe cuviosi. Nu acceptam, nu vrem. Nu ca nu putem, nu vrem!
Cum o vom scoate la capat?

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

2 Responses to De ce ne referim cu insistenta la Sfanta Isidora? (1)

  1. Damian spune:

    Probabil ar fi mai usor de inteles acest lucru de catre crestini daca slujitorii bisericii ar fi primii in a arata acest lucru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: