Am vazut cu adevarat sinele nostru? (8)

Consecintele conlucrarii incorecte dintre minte si trup

As spune ca de partea trupeasca se ocupa medicii clasici, de partea spirituala se ocupa duhovnicii si aceasta este numita lucrare duhovniceasca. Avem insa si zona de mijloc. Zona de conlucrare dintre suflet si trup. In relatia dintre cele doua, in omul cazut, se nasc starile pe care astazi le numim psihopatologice. Deseori se intampla sa te duci la doctor, sa-i spui unde te doare, iar doctorul sa-ti spuna ca nu gaseste nimic si ca nu ai nimic. Si asa este, nu gaseste in teritoriul lui nimic, desi omul are dureri trupesti. Aceasta inseamna ca boala omului nu se manifesta in zona de care se ocupa doctorul.
Cineva merge sa se spovedeasca, isi marturiseste pacatele, duhovnicul il asculta, ii da iertare, dar zona de conlucrare a sufletului si a trupului ramane neatinsa. Nici doctorul nu se poate apropia de ea, nici duhovnicul. Am putea spune ca este nevoie de cunostinte speciale, care se dobandesc prin experienta.
Asadar, nu trebuie lasat cel care se spovedeste doar sa se vaite: „Ma doare aici, ma doare acolo!”. Chiar daca si-ar marturisi de zece ori pacatele, nu se va linisti. Hristos ar putea sa-i spuna lui, si fiecaruia dintre noi: „Fiule, iertate sunt pacatele tale!”. Hristos iarta pacatele slabanogului si acela se ridica de pe pat. Astazi nu se mai poate intampla asa, decat daca avem vreun sfant prin care Dumnezeu sa ne ierte pacatele si totodata sa ne ridice din pat, paralizati fiind, cancerosi sau pe moarte fiind.
Hristos nu a iconomisit lucrurile cat sa fie nevoie de El in lume, pentru a-i vindeca pe oameni. Din cand in cand, apar sfinti care implinesc lucrarea lui Hristos, dupa cum a spus el Insusi: „Cel ce crede in Mine va face si el lucrarile pe care le fac Eu, si mai mari decat acestea va face!”. Prin urmare, noi, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne vom multumi cu ceea ce Dumnezeu ne ajuta sa facem. Daca Dumnezeu vrea, va face mai mult. Dar cele pe care ni le lumineaza Dumnezeu, trebuie sa le intelegem. Avem datoria, cu cinste, cu iubire, cu ingaduinta, cu rabdare sa le vedem pe toate partile, pentru a fi ajutati. Conlucrarea incorecta dintre minte si trup se poate datora alcatuirii psihice si intregii constitutii a omului. Este important sa vrem sa vedem, sa vrem sa acceptam realitatea personala si sa luam atitudinea corecta.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: