Am vazut cu adevarat sinele nostru? (7)

Scopul spoevedaniei este vindecarea sufletului

Credinciosul merge la duhovnic si se spovedeste. Duhovnicul ii iarta pacatele, prin puterea care-i este data la hirotonie, si-i da sfaturi. Insa in zilele noastre – si cand spun in zilele noastre, ma refer la secolul al XX-lea, si mai ales la aceste ultime decenii ale lui -, lucrurile sunt putin mai dificile. Nu ajunge doar spovedania. La spovedanie omul isi spune pacatele sale, cele pe care le simte ca fiind pacate, se caieste si primeste iertarea lor. Aceasta este regula.
Cand episcopul il face pe preot duhovnic, impreuna cu slujba care se savarseste, prin care episcopul ii da duhovnicului puterea de a lega si de a dezlega pacatele oamenilor, i se da si o scrisoare speciala. Canonul 102 al Sinodului VI Ecumenic se refera indeosebi la duhovnici. Duhovnicul este indemnat sa-l cerceteze bine pe cel care se spovedeste si sa-i ierte pacatele care-i sunt de iertat si sa nu le ierte pe cele care sunt de neiertat. Iarasi,  duhovnicul este sfatuit sa cerceteze si pe unele rani sa puna ulei, pentru a le vindeca, iar pe altele otet, ca sa usture. In unele cazuri sa puna capastru, fiindca atunci cand calul este naravas trebuie tras la capastru, iar in alte cazuri capastrul sa fie slabit.
Nu este de ajuns ca duhovnicul doar sa asculte. Important este ca cel care se spovedeste sa fie vindecat. Vin unii si-mi spun: „Intreaba-ma, parinte”. „Ia stai, ii spun, sa te intreb? Adica acum sa cautam?.” Cand mergi la doctor ii spui sa caute ca sa vezi tu unde te doare? Mai intai ii spui tu unde te doare, ce simptome ai si doctorul, la randul lui, te intreaba daca mai ai si alte simptome.Asa si la spovedanie. Crestinul se va spovedi duhovnicului, ii va spune ce simte, ce-l mahneste, insa duhovnicul, nu pentru a face ancheta, nu pentru a deveni judecator, ci pentru a vindeca sufletul, trebuie sa-l ajute pe cel ce se spovedeste, care este ca un bolnav, sa-si vada bine boala sa, sa vada responsabilitatea pe care o are, sa ia atitudinea pe care trebuie sa o ia.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: