Am vazut cu adevarat sinele nostru? (4)

Sfanta Isidora

Ca exemplu, ma voi referi la sfanta Isidora. Ce femeie iluminata a fost sfanta Isidora! Era considerata de cei din jur o faptura care poate fi exploatata dupa bunul plac. Ca si cum n-ar fi fost in toate mintile, ca si cand ar fi fost un animal domestic.
Sfanta Isidora se afla la o manastire cu multe monahii, cam patru sute, si ajuta la bucatarie. In bucatarie se purtau urat cu ea deoarece se prefacea a fi nebuna si toti o considerau iesita din minti. Si ce patea, sarmana! Cat era de batjocorita! O exploatau toate. Nici cainele pe care il aveau la manastire nu era atat de chinuit.
Sfantului Pitirun, care traia in pustie, i-a aparut un inger care l-a instiintat ca exista o femeie care l-a intrecut in virtute. „Du-te, i-a spus ingerul, la manastirea de femei din Tavenisiot. Acolo vei gasi o monahie care are aura deasupra capului.”
Sfantul s-a ridicat numaidecat si a pornit spre manastire. Era cunoscut sfantul, caci era vestit pentru virtutea lui. I-a cerut staretei sa vada toate monahiile. Au venit toate, dar nu a vazut-o pe cea aratata de inger. A spus Avva: „Nu cumva mai este vreuna?”. „Ei, Avva, mai este una nebuna care sta la bucatarie!”. „Chemati-o si pe aceia, a spus sfantul”. Cand au adus-o, Avva Pitirun a privit-o cu atentie, a vazut aura pe care o avea in jurul capului si  a cazut la picioarele ei punand metanie.
Stareta si celelalte monahii au alergat sa-l ridice. „Ce faci, Avva? Aceasta este o nebuna!”. „Nu este nebuna, a raspuns, nebune sunteti  voi!”. Nu puteau nega cuvintele lui, nu se puteau impotrivi si au acceptat cele spuse de el. Au inceput toate sa planga, mai ales cele care erau la bucatarie, sa se vaite si sa marturiseasca ce i-au facut atatia ani, cum o batjocoreau, cum o bateau si nu le pasa de ea. Sfanta Isidora nu era atinsa de toate acestea si nici nu avea sentimente de inferioritate. Dimpotriva, cu cat mai mult rau i-ar fi facut, cu atat mai bine ar fi fost pentru ea.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: