Am vazut cu adevarat sinele nostru? (2)

Cand oamenii sunt nemilosi

O a doua etapa este parerea celorlalti, care nu este usor de acceptat deoarece parerea lor este adevarata, oricat ar fi de neplacut.
Cei mai multi oameni se complexeaza astazi, tocmai pentru ca viata are un caracter competitional. Oamenii sunt nemilosi, nu au indurare. Acest lucru il vedem chiar si la scoala primara, unde toti colegii il necajesc pe copilul care are un defect. Parca el vrea sa-l aiba? Si totusi il necajesc. Batjocoresc intarzierea mintala pe care se intampla sa o aiba un copil sau oricare alt defect. Sunt nemilosi, pe deplin nemilosi. Mai tarziu, la gimnaziu sunt neinduratori. La acea varsta complexele sunt si mai mari.
Astfel, se cultiva sentimentul de inferioritate. Copilul este ranit si inlauntrul sau se nasc stari dintre cele mai urate. Trebuie ca parintii, invatatorul, preotul, sa inteleaga despre ce este vorba, pentru a-l ajuta pe copil, dar si copilul apoi sa vrea sa conlucreze, sa vrea sa asculte, sa vrea sa inteleaga. Este foarte greu. Dumnezeu iconomiseste ca unii sa sufere martirii, dar vine ceasul cand El intervine si le indreapta pe toate spre bine. Prin urmare, sa nu dam prea multa importanta atitudinii pe care o au ceilalti si parerii pe care o au ceilalti despre noi.
Daca este depasita etapa a doua, in etapa a treia avem de-a face cu temele practice cotidiene. Cum vom conlucra cu cei care ne resping, fie ca vor, fie ca nu, obisnuiti cu un ritm pe care noi nu-l putem ajunge!? Toate acestea constituie sentimente de inferioritate pe care le creeaza si le mentin.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: