Accepta-ti sinele asa cum este (1)

Sa ne smerim

Cand omul isi vine in sine, cand isi cunoaste sinele si se lasa in voia lui Dumnezeu inseamna ca se smereste. Dar sentimentul de inferioritate nu dispare complet, el ramane si se manifesta la prima ocazie. Isi face aparitia indata ce se mandreste. Trebuie sa-si accepte sinele asa cum este. Numai atunci se va linisti si sentimentul de inferioritate va disparea. Va disparea complet si-i va fi de mare folos. Il va ajuta sa-si revina cu picioarele pe pamant, sa-si vada sinele si sa-l accepte asa cum este.
Din punct de vedere duhovnicesc sentimentul de inferioritate este o rana cumplita si un obstacol foarte mare in viata duhovniceasca. Egoismul este in permanenta viu in forma lui bolnavicioasa, care este si mai rea. Dar noi, crestinii, nu abordam problema aceasta doar psihologic, ci si duhovniceste. Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu ajutorul Harului, omul se smereste. Sentimentul de inferioritate devine smerenie. Smerenie servita pe tava, care altminteri ne cere ani intregi pentru a o dobandi. Este de ajuns ca omul sa priveasca corect lucrurile.
Sa accepte sinele sau asa cum este si sa spuna: „Asta sunt!”. Multi oameni arunca doar o privire inlauntrul lor, incearca sa-l descopere si cand vad ca sinele lor nu este deloc cum credeau ei se sperie, se nelinistesc, se supara, se revolta, nu suporta. Aceasta nu este o abordare corecta. Este una total gresita. Accepta sinele tau asa cum este si smereste-te! Te vei folosi foarte mult duhovniceste.
Desi sentimentul de inferioritate este o piedica cumplita in viata duhovniceasca, sunt situatii in care, cineva care vrea sa se smereasca, este ajutat si de sentimentul de inferioritate. Din aceasta conlucrare iese mult folos duhovnicesc. „Dumnezeu celor smeriti le da Har”. Acolo vine darul lui Dumnezeu, vine binecuvantarea lui Dumnezeu si omul se foloseste foarte mult.
Un monah nu simte prea mult sentimentul de inferioritate si nu sufera prea mult de acesta. Sentimentul de inferioritate apare mai mult in lume, sufera de el oamenii care traiesc in lume si acestia trebuie sa se vindece. Cand te compari neincetat cu altii: „Iata, ceilalti sunt superiori, ceilalti au reusit mai multe, ceilalti au inaintat pana acolo…!”, suferi. Mult mai mult decat in viata monahala, omul din lume  trebuie sa fie atent la starile lui psihologice, la alcatuirea lui psihica pentru a fi ajutat duhovniceste si pentru a spori duhovniceste.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: