Inferioritate si superioritate (5)

Mania perfectiunii

Mania perfectiunii! Alt chin si acesta! Ce fiinte sarmane sunt unii! Norocosi sunt cei care nici calitati n-au avut, nici altceva, ci s-au izbavit de toate. Unii oameni, sarmanii, se agata de calitatile pe care le au si sufera foarte mult.
Mania perfectiunii! Sunt gospodine care au mania perfectiunii. Sunt mereu cu matura in mana, sa nu stai acolo, sa nu calci dincolo, etc. Sunt altele la cealalta extrema. Nu numai femeile, ci si barbatii au mania perfectiunii. Mania perfectiunii nu este nimic altceva decat o reactie la sentimentul de inferioritate, o incercare de echilibrare a lucrurilor.
Ce sa va spun! Este atat de trist! Cred ca v-am spus un lucru pe care-l spunea Kalliafas (profesor la catedra de Pedagogie a Facultatii din Atena). Anumiti oameni, datorita complexelor, sunt foarte activi in viata si tocmai din cauza acestei hiperactivitati fac multe lucruri. Societatea ar fi mai saraca daca ar fi fost lipsita de reusitele acestor oameni foarte activi, dar care sunt activi din pricina complexelor pe care le au. Kalliafas – pentru ca unii contemporani de-au lui era se pare in favoarea acestei realitati – crede ca si in epoca noastra se intampla la fel. Daca-mi aduc bine aminte, a depus toate eforturile, s-a straduit sa faca totul pentru ca oamenii sa fie sanatosi, pentru ca oamenii sa nu sufere de complexe si stari bolnavicioase. De asemenea, a lasat sa se inteleaga ca omul, si fara a fi complexat, poate reusi, poate avea succese, poate oferi multe societatii in care traieste.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: