Inferioritate si superioritate (4)

… trebuie sa fie daramat, desi este greu

Pot, asadar, sa coexiste sentimente de inferioritate si sentimente de superioritate si indraznesc sa spun ca, poate, este una din situatiile cele mai rele. Nu va fie teama. Nu ca ar fi ceva despre care sa spunem: „Nu se poate face nimic!”. Nu. Nu este greu, dar trebuie sa existe dispozitie de schimbare, Din partea omului este greu, pentru ca simte ca este daramat. Cum sa distruga sentimentul de superioritate pe care l-a cladit piatra pe piatra si se sprijina pe el! Acesta trebuie sa fie daramat, desi este greu. Este greu, pentru ca atunci omul simte ca pierde.
Pentru noi crestinii, nimic nu trebuie sa fie greu. Nu doar in sensul ca ne ajuta Domnul, ci si in sensul ca: ce altceva mai bun poate fi decat toate sa se darame in tine? Ce altceva mai bun decat sa se dovedeasca ca esti un nimic? Chiar daca ai fi cel mai intelept dintre oameni, cel mai destept dintre oameni, daca, in cele din urma, nu te convingi ca esti un nimic, Harul lui Dumnezeu nu se va salaslui in tine. Iata cum iti vine smerenia pe tava, iata cum iti vine pocainta pe tava, insa trebuie sa le intelegi pe acestea asa cum trebuie.
Dupa umila mea parere, in aceste cazuri, este foarte important ca omul sa se poata increde in cineva. Nu stiu daca ati fost atenti la acest lucru, nu stiu daca ati gasit pe cineva, daca sufletul vostru si-a aflat odihna? Sa poata cineva sa se increada, astfel incat sufletul lui sa se poata deschide? Propriului sine sufletul nu i se poate deschide. Insa altei persoane da. Dupa cum Hristos a venit si a preluat in totalitate cele ale omului, nu in mod teoretic, ci in mod practic, asa trebuie si cel suferind sa gaseasca in Biserica un om potrivit, care sa i le preia pe toate. Hristos le preia pe toate, insa omul trebuie ca, pana ce va ajunge acolo, sa simta concret ca cineva i le preia pe toate. Acela care poate este duhovnicul.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: