Sentimentul de inferioritate (5)

Adevarurile care-l vindeca pe omul cu sentimente de inferioritate

In cazul copiilor, cei mari, indeosebi parintii, trebuie sa stie despre acestea si trebuie sa stie cum sa-i ajute. Astazi se fac unele stradanii pentru a-i ajuta pe copii sa scape de asemenea probleme. Din pacate, daca nu este pricepere, ele pot deveni mai grave. Ii vedem pe cei care se ocupa de copii spunandu-le incontinuu „bravo! bravo!”, incercand sa-i convinga pe copii ca lucreaza bine. Aceste aprecieri pot fi in afara realitatii si pot face mai mult rau decat bine. Ceea ce-l vindeca pe om este adevarul despre sinele sau, lumina adevarului care este Dumnezeu. Atunci vine izbavirea, atunci vine vindecarea.
Sentimentul de inferioritate porneste din insasi fiinta omului. Unul il are mai mult, altul mai putin. Are de-a face cu trasaturile mostenite, are de-a face cu alcatuirea psihica, adica se naste asa. Mai tarziu vin factorii externi care contribuie. In anii de demult, acestea se intalneau la oameni in stare de amorteala, care nu constientizau prea mult ca au lipsuri in comparatie cu ceilalti. Astazi se sesizeaza numaidecat.
Cand copilul merge la scoala sau traieste intr-un mediu mai dur, se straduieste, asemenea copacilor din padure inalti si foarte subtiri care se inalta sa iasa la lumina. Unii nu rezista acestei concurente si raman jos si se usuca. La fel unii oameni nu rezista, nu fac fata concurentei si se imbolnavesc. Se imbolnavesc de nevroze, pentru ca nu stiu ce se intampla exact. Nu pot fi ajutati nici cand merg la psihiatri si se chinuiesc. Asadar, un lucru este stiut, sentimentul de inferioritate izvoraste din fiinta omului. La aceasta se adauga factorii externi. Si copii trebuie sa fie atenti, dar si dascalii trebuie sa fie atenti. Numai sa spunem lucrurilor pe nume, sa spunem adevarul. Prin minciuni nu se pot rezolva aceste probleme.
Cineva a scris o carte cu tema: „Cum sa dobandim prieteni si sa influentam mediul”. Autorul este medic psiholog. Cartea lui este frumoasa. Daca nu ati citit-o, v-o recomand. Nu cautati in ea Noul Testament sau Parintii Bisericii. In cartile lui Karen Horney, care sunt carti bune, mai ales: Conflictele lumii noastre interioare, nu gasim nimic din Evanghelie, insa gasim constatari de natura psihologica, care ne sunt foarte folositoare.
Medicul psiholog scrie ca, pentru a dobandi prieteni si pentru a influenta mediul, nu vom spune lucrurile rele pe care le vedem la ceilalti, vom spune numai lucrurile bune. Au mai spus-o si altii. Am citit cartea acum patruzeci de ani si-mi amintesc acest amanunt: Spune: „In fiecare om, deoarece este om, exista ceva bun. Oricate defecte ar avea, are si lucruri bune. La calitatile lui sa fim atenti si pe acestea sa le scoatem in evidenta si sa le accentuam”. Nu ne recomanda sa-i lingusim pe oameni, ci ne sfatuieste sa spunem unele adevaruri.
Prin urmare, astazi nu facem o educatie buna, cand spunem copilului „bravo, bravo!”. Daca-i spui copilului „bravo” pentru ceva care mai tarziu, cand va intelege, va spune: „si-a batut joc de mine”, pur si simplu ii vei distruge sufletul. Corect este sa-i spui: „Vasilica, n-ai reusit, de data aceasta n-ai reusit, dar te vei stradui si data viitoare vei reusi!”. Sau „N-ai reusit in acest domeniu, dar vei reusi in altul!”. Si altele asemenea.
Ceea ce trebuie, dupa umila mea parere, este sa cunoastem adevarul, sa cunoastem ce se intampla exact. Sa vedem toate acestea in lumina iconomiei lui Dumnezeu. Altfel, vin alte ganduri: „De ce m-a facut Dumnezeu asa?”, „De ce mi se intampla tocmai mie?”, etc. Se complica lucrurile. Ni se intampla ca musculitei pe care a prins-o paianjenul si incearca din rasputeri sa scape din plasa lui, si cu cat incearca mai tare sa scape, cu atat se incurca mai tare.
Sa vedem ce se intampla cu adevarat in lumina adevarului-Dumnezeu, in lumina proniei lui Dumnezeu, caci Dumnezeu le ingaduie pe toate. Apoi sa vedem ce trebuie sa facem. Nu doar sa amelioram, ci sa incercam sa depasim situatiile. Si dupa cum am spus, toate vor fi spre binele nostru. Adica toata aceasta latura negativa, tot acest chin pe care omul l-a trait in viata lui, daca este privit corect, daca este explicat corect, daca este insusit corect, este material folositor.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: