Sentimentul de inferioritate (2)

Cele trei „zone” ale omului

Desi cunoastem ca omul este trup si suflet, „zonele” lui sunt trei. Zona pur trupeasca, zona pur spirituala in care sunt cuprinse cele ale sufletului si zona in care sufletul si trupul conlucreaza. Problemele psihologice se nasc undeva in aceasta zona de conlucrare a trupului cu sufletul. De aceea cand sufletul sufera, sufera si trupul. Iar cand trupul sufera, sufera si trupul.
Din punct de vedere trupesc omul face orice pentru sanatatea lui. Trebuie sa faca si din punct de vedere psihologic ceea ce este nevoie, macar pentru a sti ce i se intampla.
Sa vedem latura psihologica, sa vedem si latura duhovniceasca si sa cunoastem intregul nostru sine. Sa facem ce trebuie pentru ca sinele nostru sa se vindece. Pentru bolile trupesti avem libertatea, din partea lui Dumnezeu, sa ne ingrijim la doctori de vreme ce Dumnezeu ne face sanatosi si nu bolnavi. Avem toata libertatea si chiar datoria sa ne ingrijim de sanatatea trupului. Daca trupul are vreun defect acesta nu-l influenteaza pe om, doar ca se chinuieste.
Insa cand la granita dintre suflet si trup, in functionarea comuna a celor doua, exista stari bolnavicioase acestea nu trebuie trecute cu vederea. Desi nici aici lucrurile nu sunt absolute. Adica, cineva poate avea unele probleme de natura psihologica, fara ca aceasta sa insemne ca daca nu le depaseste isi va pierde sufletul. Nu, sunt si aceastea niste simptome. Cu toate acestea omul este influentat duhovniceste daca nu-si rezolva problemele psihologice, daca nu-si rezolva problemele create in conlucrarea dintre trup si suflet, in comuna lor functionare.
In zona spirituala omul nu trebuie sa se lase pe sine la intamplare. Trebuie sa faca totul pentru a cunoaste bine sinele sau, pentru a cunoaste voia lui Dumnezeu, pentru a cunoaste pacatele sale, patimile, slabiciunile, neputintele si sa se conformeze voii lui Dumnezeu. Pentru ca, astfel, sa ni se vindece trupurile, atata cat se pot vindeca, sa se vindece zona de conlucrare dintre trup si suflet si sa se vindece si sufletul insusi.

Arhim, Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: