Sentimentul de inferioritate (1)

Orice faptura care vine pe lume, chiar si bebelusii care sunt in fasa, spune Alder, vor sa aiba siguranta. Alder absolutizeaza un pic lucrurile, dar acesta este un adevar. Omul trebuie sa simta ca sta pe picioarele lui si totodata ca este recunoscut de ceilalti. Aceasta este durerea si truda omului. Daca nu reuseste ceea ce doreste, sau crede ca nu reuseste, se naste sentimentul de inferioritate. Sentimentul de inferioritate nu este doar un sentiment exterior, ci unul foarte profund. Astfel, omul se poate chinui o viata intreaga, fara sa stie care este cauza chinului sau.

Cateva lucruri introductive despre sentimentul de inferioritate

Cei care sunt intr-o stare de schizofrenie si nu-si pot controla sinele, nu sunt rationali, nu sunt un caz aparte. Ei insisi nu pot face nimic, numai Dumnezeu poate face ceva pentru ei. Nu este exclus ca ei sa fie intr-o situatie mai buna decat toti ceilalti, fiindca nu au nici o responsabilitate si Dumnezeu ii va lua in rai fara sa ceara nimic de la ei. Nu cunoastem tainele lui Dumnezeu.
Din cate am inteles, cred ca la oamenii rationali cea mai rea situatie, cel mai des intalnit este sentimentul de inferioritate. In vechime oamenii, fie ca traiau la sat lucrand in agricultura, fie la oras avand mici magazine, nu aveau prea multa concurenta si nu se intrebau: „nu cumva nu sunt ca ceilalti?”, si nu constientizau starea de inferioritate. Acest sentiment este mai mult un rod al epocii noastre. Viata, asa cum este acum, are un caracter concurential.
Structura si duhul societatii de astazi il gasesc bolnav pe om la acest capitol; pe unul mai mult, pe altul mai putin. Chiar si cei care au sentimente de superioritate, tot de la sentimentul de inferioritate pornesc, adica, sentimentul de superioritate are la baza sentimentul de inferioritate.
Este o tema foarte serioasa care-i tulbura si-i chinuieste pe oameni. Este o problema care lucreaza in suflete si, de regula, cei care o au nu o cunosc, nu o constientizeaza, nu pot vedea concret ce se intampla; sunt doar tarati de aceasta stare. Doar in cazurile foarte evidente omul intelege cate ceva.
Dupa umila mea parere, nu putem depasi sau nesocoti aceasta problema. Ar fi pacat! Daca vrem sa ne cunoastem sinele, sa-l cunoastem si din aceasta perspectiva. In bolile trupesti, care nu-l influenteaza atat de mult pe om, acesta merge si in America, daca este nevoie, pentru a se cerceta si a vedea ce are. Cu atat mai mult trebuie sa ne intereseze sinele nostru, sa-l cercetam ca sa vedem cum stam din punct de vedere psihic.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: