Constrangerea psihica (10)

Cum devine melancolia pocainta si sentimentul de inferioritate smerenie

Omul care nu are stari de constrangere psihica, traieste starile duhovnicesti mai clar, pe cand cel care are stari de constrangere le confunda.
Un tip melancolic are deseori momente de melancolie, dar, la un moment dat, le va depasi. Dupa ce le va depasi, acestea nu-si vor mai gasi locul in el. Dar o sa le depaseasca? Tipul de om melancolic simte melancolia foarte des. Daca nu-si va limpezi starile launtrice, le va confunda si va spune: „A plecat Harul, de aceea ma simt melancolic!”. In realitate nu este asa.
Un altul, care nu sufera de melancolie, dar este un tip optimist, se simte mai bine, nu pentru ca are mai mult har decat ceilalti, ci pentru ca asa este firea lui si nu pentru ca are har, iar celalalt se simte melancolic pentru ca asa este firea lui, si nu pentru ca-i lipseste harul.
Cand omul cunoaste aceste situatii are posibilitatea sa actioneze corect. Este cuprins de melancolie, insa nu-l deranjeaza, nu se supara, face ascultare, deoarece se cunoaste pe sine. Cand alearga la Dumnezeu si isi implineste nevointele duhovnicesti, melancolia lui devine pocainta si sentimentele de inferioritate devin smerenie. As indrazni sa spun ca cel care are sentimente de inferioritate are smerenia pe tava, iar un altul se poate nevoi o suta de ani pentru a o dobandi. E de ajuns sa inteleaga lucrurile si sa vrea sa le accepte. Are smerenia la indemana. Astfel, daca melancolia devine pocainta, este bucurie; daca sentimentele de inferioritate devin smerenie, este izbavire si nu constrangere psihica.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: