Constrangerea psihica (9)

Virtutea, camuflaj al unei stari bolnavicioase adanci

Virtutea poate constitui o modalitate de aparare. Surdomutul se ajuta de simtul vederii. Tocmai pentru ca simte nevoia se se echilibreze, se ajuta mult de vedere. Noi, ceilalti nu dam vederii prea multa importanta. Pentru cel care nu are vederea, simtul tactil inseamna totul. Degetele lui au ochi si urechi si astfel se poate descurca.
Un copil care are trairi chinuitoare in viata cotidiana, la scoala poate exploata tipul de om linistit, cuminte, bun la invatatura, virtuos. Va cultiva aceste virtuti. Insa le va cultiva in mod constrangator, de nevoie, pentru a o scoate la capat. Pentru ceilalti va fi ca un ingeras, in realitate starea constrangatoare din el il face sa para virtuos. Copilul, fara sa-si dea seama, se incredinteaza acestei arme de aparare. Se incredinteaza acestui blocaj, acestui complex. Despre trairile dureroase de inferioritate, care sunt inabusite, nu stie nimic, nu spune nimic. Pe acestea le traieste inlauntrul sau, dar pe dinafara si constient este un copil bun, cuminte, un ingeras. Exploateaza acest lucru si face tot posibilul sa nu-l piarda. Insa pe dinauntru lucreaza acele trairi de care el nu tine cont. Virtutile lui sunt un camuflaj al starilor bolnavicioase adanci, iar starea bolnavicioasa este hrana acestor false virtuti.
Nu putem spune ca exista o granita bine determinata intre starile bolnavicoase si starile normale. Ceea ce putem spune este ca starile nebolnavicioase patrund in spatiul starilor bolnavicoase si invers. Adica, nimeni nu este pe deplin bolnav sau pe deplin sanatos. Prin urmare, nici unui om nu-i lipsesc starile bolnavicioase.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: