Constrangerea psihica (6)

Prin ascultare ne izbavim de starile constrangatoare

Pe cel de-al zecelea catar nu-l numara. Daca-i spun: „Crestine, e si cel pe care-l calaresti!”, are curajul sa spuna: „A, asa e, aveti dreptate, parinte!”. Si ori de cate ori se va incurca, isi va aminti si va spune: „Ia stai, ce mi-a spus parintele in ziua aceea? A, da, iata si catarul pe care-l calaresc,,,!”. Il vede si-l numara si pe acesta.
In orice caz, omul are nevoie de ajutor. Catarul poate fi vazut, e ditamai animalul, dar greu va vedea cineva ceea ce are inlauntrul sau. Greu va vedea! Doar daca gaseste pe cineva in care sa se increada si este dispus sa faca ascultare, va spune: „Fie ca-l vad fie ca nu-l vad pe cel de-al zecelea catar, daca tu-mi spui ca exista, inseamna ca asa este!”. Indata ce spune il si vede. Exista in om ceva negativ, care-l impiedica sa vada inlauntrul sau. De indata ce accepta sfatul, cataracta de pe ochi dispare si vede din nou.
Omul este foarte ciudat. Urechea lui aude anumite sunete. Pe altele, insa, nu le aude ca si cand ar fi inexistente pentru ureche. Adica, aude sunete joase pana la un anumit punct si de aici incolo nu mai aude. Si sunetele de inalta intensitate le aude, insa pana la un punct. Daca cineva aude celelalte sunete si spune altcuiva: „Nu auzi?”, acela ii va raspunde: „Nu aud nimic!”, si spune adevarul. Se pare ca la fel se intampla si cu ochii. Ochii percep anumite culori. Pot exista si altele pe care ochii nu le percep.
Imaginati-va ce se intampla in mintea omului. Nu doar in creier, ci in intreaga lui fiinta, in intreaga lui structura. Am observat ca un om, in ciuda bunei intentii pe care o are, a inteligentei pe care o are unele lucruri nu le pricepe, ca si cand ar fi inexistente. Nu pentru ca n-ar ajunge la creier, ci pentru ca sunt cauze care lucreaza in el si creeaza stari constrangatoare care-l impiedica sa perceapa, ca in exemplul catarilor.
Un bolnav merge la doctor si daca ceea ce-i spune doctorul nu este in acord cu cele din mintea lui, se va intoarce acasa si va continua sa le faca pe ale lui. Multi asemenea oameni au murit. De ce nu a ascultat ce a spus doctorul? Pentru ca parerea doctorului nu a coincis cu parerile din capul lui.
Aceste stari se vindeca doar prin ascultare. Singura izbarire este ascultarea. „Fac cum ziceti”. Prin ascultare se smereste, accepta ce i se spune, crede si se si vindeca. Se vindeca si intelege in acelasi timp.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: