Constrangerea psihica (5)

Sufletul nu este constrans intamplator

Aceasta situatie care exista in sufletul omului ii influenteaza spovedania, influenteaza manifestarile lui, actioneaza automat in orice actiune si nu poate face o lucrare corecta.
M-a impresionat cineva care, desi i-am facut multe observatii, vine mereu cu intentia sa-si marturiseasca pacatele. Incepe sa se spovedeasca, insa dupa un timp, deoarece sufletul ei lucreaza in mod constrangator, incepe sa vorbeasca despre alte persoane. Si pentru ca vorbeste in mod constrangator este foarte convingatoare. Foarte convingatoare si pentru sine si pentru ceilalti oameni. Modul constrangator de gandire ajunge pana in punctul in care omul delireaza. Sunt si astfel de situatii. Dar si daca nu ajunge acolo, este foarte convingatoare pentru sine, convingatoare si pentru ceilalti oameni.
Repet, ma impresioneaza faptul ca, chiar si dupa observatiile pe care i le-am facut, desi exista intentia ca acea persoana sa-si inceapa marturisirea fara sa se refere la alte pesoane, pana la urma este invinsa de sinele sau si, in loc sa se marturiseasca pe sine, marturiseste celelalte persoane. In asemenea situatie, sufletul nu poate lucra corect, nu se poate deschide, nu poate deschide calea catre o comunicare adevarata. Pentru a intelege mai bine, vreau sa spun ca aceasta constrangere psihica lucreaza impotriva lui Dumnezeu. Nu lucreaza doar impotriva omului, ci si impotriva lui Dumnezeu. Adica, acea persoana este asezata impotriva lui Dumnezeu in mod constrangator. De aceea nu i se deschide calea adevarata spre Dumnezeu, ca sa-L simta pe Dumnezeu. Dar, Dumnezeu este milostiv si se straduieste sa ne daruiasca cate putin pentru a ne indulci, dar nu inseamna ca au fost daramate toate piedicile care exista in noi si ca s-a deschis calea adevaratei comuniuni, a adevaratei bucurii si fericiri.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

One Response to Constrangerea psihica (5)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: