Constrangerea psihica (4)

Exemplul cu cei zece catari si aplicarea lui

Cineva avea zece catari. Cand nu calarea, ii alinia pe toti in fata lui, ii numara 1, 2, 3, 4, …, si erau zece. Insa cand calarea, ii numara si ieseau noua. „Ce se intampla?”, spunea, „Ce se intampla? I-am numarat adineauri si erau zece, iar acum sunt noua?!”
Ce se intampla? Nu numara si catarul pe care-l calarea.
Noi oamenii suntem prinsi in cursa sinelui nostru, blocati in sinele nostru, inrobiti de sinele nostru. Facem mari stradanii, insa acest punct slab nu-l observam, nu-l atingem niciodata. Oricat de mult am intelege sinele nostru, nu-l vom atinge nicicum, nu-l vom deranja. Vom numara doar cei noua catari.
Sunt persoane care cultiva o parere buna despre sine: „eu sunt ceva special!”. Motivele sunt variate. Chiar daca se spovedeste si se straduieste, chiar daca citeste si asculta cuvinte de folos, launtrul lui nu-l va atinge. Nu o face in cunostinta de cauza. De cele mai multe ori o face din ignoranta. Adica, mintea lui nici nu se gandeste sa numere si catarul pe care-l calareste. Ii numara doar pe cei noua. Asculta sfaturi, le intelege, le accepta, le prelucreaza, le asimileaza, le pune in practica, atat cat sa nu atinga blocajul interior, inrobirea sinelui, identificarea pe care o are cu sinele sau. Vrea sa salveze tocmai ceea ce n-ar trebui sa salveze, si nu salveaza tocmai ceea ce trebuie.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: