Constrangerea psihica (3)

Ce este constrangerea psihica?

Poate ati observat ca atunci cand locuim intr-un hotel, la plecare ne uitam sa vedem daca nu am uitat ceva. Iesim din camera, o incuiem, si iarasi intram sa vedem daca nu am uitat ceva: „Sa ma uit inca o data, nu cumva am uitat ceva!”. O facem uneori si acasa. Ne pregatim sa plecam undeva, incuiem casa si iesim afara. La un moment dat zicem: „Sa ma uit inca o data sa vad daca am oprit frigiderul, am oprit masina de spalat, am oprit intrerupatorul, etc.?”. Ne asiguram ca toate sunt in regula si plecam. Pana in punctul acesta omul actioneaza liber. Isi spune: „Om sunt, ceva poate mi-a scapat si n-am vazut. Sa ma uit inca o data, ca sa plec linistit”. Actioneaza liber, ca fiinta libera ce este.
Exista, insa, oameni cu probleme psihologice, care actioneaza in mod constrangator. Vad, se incredinteaza, le verifica pe toate una cate una, ies afara, pornesc, dar se pune in functiune constrangerea psihica. Intra din nou in casa si iarasi se uita, iarasi verifica. Daca nu este cu ei cineva care sa-i ia de mana si sa plece, nu se misca de acolo. Altul isi spala mainile la fiecare cinci minute. Este o stare de ipohondrie. Aceste gesturi au caracter constrangator.
Sa dam si alte mici exemple, mai rar intalnite. Dintr-un motiv sau altul vrei sa dai impresia ca esti bine intentionat, ca raspunzi imediat, ca esti atent la cele spuse de duhovnicul tau, ca le intelegi. Sa zicem ca, datorita starii interioare bolnavicioase acest lucru iti este neaparat necesar. Nu poti trai altfel, nu poti face altfel. Nu poti trai nu in sens duhovnicesc, ci psihologic. Daca nu simti ca esti in regula, esti gata sa raspunzi imediat. In cazul acesta, manifestarile tale au caracter constrangator. Si spovedania ta va avea caracter constrangator, si actiunile tale vor avea caracter constrangator.
Astfel, pe de o parte ai impresia ca, intelegi si raspunzi cu bunavointa si te nevoiesti, pe de alta nu comunici bine, nu colaborezi bine, nu ai sporire duhovniceasca si te vei intreba cine este de vina?! Vinovat este faptul ca, in ciuda eforturilor tale, in ciuda bunei tale intentii, nu actionezi corect. Adica undeva sufletul tau se blocheaza, se incurca si nu se deschide calea, pentru a se elibera.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea. 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: