Constrangerea psihica (2)

Modul constrangator de actiune

Omul actioneaza in mod constrangator nu numai atunci cand este obligat.
Unui om care a facut o spovedanie deplina, sincera Dumnezeu ii va socoti. Totusi spovedania s-a facut si cu putina constrangere psihica. Nu pentru ca anumite evenimente au contribuit la aceasta, ci pentru ca sufletul functioneaza in mod constrangator. Sufletul trebuie sa se elibereze de constrangere, sa se simta liber.
Cand cineva stie si accepta aceasta realitate, nu se lasa victima situatiilor constrangatoare si nu merge in directia indicata de acestea. Isi controleaza sinele, il carmuieste, controleaza situatia, o depaseste sau se smereste.
Iubirea nu-l constrange pe om. Nu exista fapta mai libera decat iubirea. Tocmai de aceea este iubire. Cealalta nu este iubire. Este slabiciune. Fie ca se numeste interes personal, fie stare constrangatoare. Uneori sotia il iubeste patologic pe sotul ei? Ce inseamna aceasta? Desi cea care iubeste si cel care este iubit cred ca intre ei exista o dragoste mare, in realitate poate fi o stare bolnavicioasa. Din firea ei femeia vrea sa se agate de ceva. Cand simte intens acest lucru, datorita starii patologice pe care o are, se agata si mai tare si face totul ca sa nu piarda persoana iubita, mai mult din interes personal, nu pentru ca-l iubeste mult.
In vremea prigoanelor, idolatrii au prins un tanar de 20 de ani si l-au rastignit. Mama lui s-a dus sub crucea copilului sau si, cu durere in inima, a stat acolo pana in zori, incurajandu-l si rugandu-l sa nu se lepede de Hristos ca sa nu piarda Imparatia Cerurilor si cununa cereasca. Aici este iubire adevarata. Mama-l iubeste pe copilul ei. Nu este nimic patologic. Tocmai aceasta iubire adevarata o face pe mama sa mearga impotriva celor firesti. Ce este mai firesc decat ca o mama sa nu-l vada pe copilul ei in dureri?
Exista oameni care tocmai datorita unui complex nu se simt bine sa se certe cu cineva, sa strice relatia cu cineva, sa creeze o situatie neplacuta. Acesti oameni nu pot dormi pentru ca au stricat relatia cu o persoana. Si spunem: Bravo, acesta a pus in practica cuvintele apostolului Pavel: „Sa nu apuna soarele inainte de a te impaca…”. Numai ca nu o face din acest motiv. O face pentru ca are complexe si nu se poate linisti, nu poate fi impacat. Vrea sa fie in relatii bune cu toti, dar datorita complexului pe care-l are. Acesta nu este virtute. Asadar, sufera si nici virtute nu are.
Persoana despre care am spus mai inainte ca s-a spovedit si i-am spus ca spovedania lui are si putina doza de constrangere psihica a inteles imediat aceasta. Nu numai ca a acceptat, dar a si inteles ca asa este. Acest lucru este placut, pentru asa poate fi ajutat si exista posibilitatea ca cel ajutat sa constientizeze, din ce in ce mai mult, aceasta situatie, de care nu scapa imediat, si sa o depaseasca.
Cand omul liber isi convinge sinele si-si spune: „asta vei face”, este un act liber. Se sileste pe sine, ceea ce nu inseamna constrangere. Ca persoana libera, cand vezi ca sinele tau vrea sa scapa, sa trandaveasca, sa leneveasca, sa se faca ca nu intelege ii zadarnicesti aceste tendinte daca-i spui: „asta vei face!”. Fireste, in nevointa duhovniceasca silirea are valoare mare. Nu sa te sileasca conditiile sa faci ceva, ci sa o faci ca persoana libera, de bunavoie. Deci poti sa-ti silesti sinele cat vrei, este de ajuns ca acest lucru sa se faca liber, sa nu existe constrangere. Asa cum iti silesti sinele sa citesca, sa manance cand n-are pofta, asa il silesti si sa arate dragoste, bunatate, ingaduinta, etc.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

2 Responses to Constrangerea psihica (2)

  1. „Adevarul va va face liberi ”
    Adevărul despre tine,despre sensul tau,despre ceilalti.Adevărul te face liber de orice constrangere . Când cunosti binele si raul ,te silesti sa faci binele si sa opresti raul . Masura cunostintei binelui si raului iti este data de sus in functie de cât te silesti sa lucrezi cele firesti din starea adamica ….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: