Constrangerea psihica (1)

Abordare bazata pe epistola catre Filimon a sfantului apostol Pavel

Onisim era robul lui Filimon. A plecat din casa lui Filimon, probabil dupa ce a furat ceva, la Roma, unde, dintr-un oarecare motiv, a fost intemnitat. In temnita s-a intalnit cu apostolul Pavel care l-a catehizat si l-a facut crestin. Cand a fost eliberat din temnita Pavel l-a trimis la Filimon impreuna cu aceasta minunata epistola. „Ti-l trimit pe Onisim”, scrie sfantul apostol Pavel catre Filimon; „Sa-l primesti si sa-l ierti pentru cencuvi a facut”.
Versetel 13-14: Eu voiam sa-l tin la mine, ca in locul tau sa-mi slujeasca mie, care sunt in lanturi pentru Evanghelie. Dar n-am voit sa fac nimic fara incuviintarea ta, ca fapta ta cea buna sa nu fie ca de sila, ci de bunavoie.
CIneva este binevoitor sa-ti faca un serviciu. Nu-l silesti sa-ti faca acest serviciu, si faptul ca nu-l silesti este foarte important. In adanc, insa, poate exista o constrangere pe care omul ar trebui s-o vada. In mod normal ar trebui sa faca de bunavoie binele. Orice jertfa ar trebui savarsita de bunavoie. Sunti situatii in care omul se supune de bunavoie unei jertfe, dar pentru a lingusi pe cineva, pentru a se pune bine cu cineva situatie in care, in adanc, exista o constrangere. Adica, pare ca face ceva de bunavoie, dar in realitate are un alt motiv, pe care nici el nu-l intelege, dar motivul iese numaidecat la suprafata.
Cand esti dojenit nu accepti usor dojana, te mahnesti, te necajesti. Acesta denota ca in adancul tau, prin bunavointa pe care ai avut-o ai urmarit un interes personal. Nu te-a silit celalalt, ci tu ai fost miscat de un interes personal.
Deci, daca ma socotesti partas cu tine, primeste-l pe el ca pe mine. Iar de te-a pagubit cu ceva, sau iti este dator cu ceva, pune aceasta in socoteala mea. Eu, Pavel, am scris cu mana mea; eu iti voi plati… Bine incredintat in ascultarea ta, ti-am scris tie, stiind ca vei face chiar mai mult decat cele ce-ti spun.
Ne impresioneaza faptul ca sfantul apostol Pavel vorbeste ca cel care are putere, iar Filimon este cel care-l asculta. Nu este nevoie sa-i mai spuna odata. Cu toate acestea Pavel, desi-i vorbeste cu autoritate, cu convingere, cu incredintarea ca Filimon va accepta ii lasa lui Filimon toata libertatea de a actiona dupa voia lui. As putea sa-ti spun…!, zice apostolul Pavel, …ca si tu-mi esti dator cu tine insuti! Ii acorda lui Filimon libertatea deplina de a actiona ca un om liber, nu constrans.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

1 Responses to Constrangerea psihica (1)

  1. adorcristy spune:

    Reblogged this on Armonii de veghe.

Lasă un comentariu