Sufletul nostru este o fortareata de necucerit (5)

Iata de ce nu este suficienta simpla spovedanie!

In aceste cazuri nu este suficient ca cineva sa mearga la spovedanie si sa spuna: „Sunt lacom, stau ore intregi la televizor, fumez foarte des si vreau sa beau tot timpul!”. Nu ajunge. Trebuie sa vada in profunzime de ce are aceasta atitudine. Daca nu vede in profunzime, daca nu este atent, desi a marturisit faptele savarsite, desi si-a marturisit pacatele si va primi iertarea, rana ramane, izvorul raului ramane si continua sa fie tulburat, o ia de la inceput si va face iarasi aceleasi lucruri. Ce se va intampla?
Daca cel care se spovedeste nu intelege bine ce i se intampla si duhovnicul nu-si da seama despre ce este vorba, cum va fi el ajutat sa vada ca toate acestea pornesc din adanc, din iubirea de sine? De ce are omul sentimente de inferioritate, de ce se simte inferior? Pentru ca exista iubirea de sine. Si iubirea de sine, in cazul acesta, exista si se manifesta in chip bolnavicios si-l influenteaza pe om in chip bolnavicios.
Asadar, trebuie ca omul sa fie ajutat sa-si vada sentimentele, sa-si vada egoismul, sa vada ce-l face sa aiba o credinta generala in Dumnezeu, sa fie om religios, ce-l determina sa nu se sprijine pe Dumnezeu, sa nu se agate de Dumnezeu. Daca Il afla pe Dumnezeu, daca sufletul i se deschide si inlauntrul sau patrunde Harul lui Dumnezeu se spulbera iubirea de sine si nu mai pacatuieste. Cum sa mai pacatuiasca? Nu mai simte nevoia. Dumnezeu le umple pe toate, Dumnezeu le multumeste pe toate.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: