Sufletul nostru este o fortareata de necucerit (4)

Cand pacatul are si caracter bolnavicios

As vrea ca in acest punct sa accetuez, inca odata, lucrarea negativa pe care o face pacatul, paguba pe care o face pacatul. Cand omul savarseste pacatul – si cand pacatul are si caracter bolnavicios – influenteaza si ratiunea omului si sufletul lui, si inima, si sentimentele, si vointa, iar omul cugeta si se comporta in functie de acestea. In plus, mintea lui nu cugeta asa: „… Poate nu gandesc bine! Sa intreb pe altcineva. Parca nu ma simt bine si parca intreaga mea vointa si starea mea interioara nu functioneaza bine. Sa intreb pe altcineva!”. Si daca vine cineva si-i spune: „Mai crestine, lucrurile nu sunt asa cum crezi tu, lucrurile nu sunt cum le faci tu, nu sunt cum le spui tu”, nu va accepta.
Daca se suprapune si o stare bolnavicioasa, intelege si mai greu. Omul pacatuieste pentru ca in el exista slabiciune. Nu pacatuieste voit, nu spune: „Acum o sa pacatuiesc!”. Exista stari in launtru omului care domina si, deseori, este influentat de acestea si pacatuieste. Nu-si poate controla sinele.
Mai concret, daca cineva, intr-un fel sau altul, nu simte ca este un om ca ceilalti, nu poate sta intre ceilalti, sa traiasca drept, avan stima pe care ar vrea sa o aiba, recunoasterea pe care-ar vrea sa o aiba, daca se simte inferior, il va costa mult, il va irita, se va mahni, se va indurera si va deveni depresiv.
Ce va face acest om? Nu va suporta aceasta situatie si va cauta ceva care sa-l multumeasca. Este impins dinlauntrul sau de aceasta lipsa, de starea urata pe care o are, de sentimentul de inferioritate, de sentimentul ca nu poate trai comod impreuna cu ceilalti.Va manca mult, va manca pana la suprasaturatie. Se va apuca de bautura, va umbla pe strazi si altele asemenea. Deci, nu doar pacatoseste, ci pacatuieste in chip bolnavicios. Este imboldit si de starea bolnavicioasa. Astfel se creeaza un cerc vicios, se creeaza un paienjenis din care este foarte greu sa iasa.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: