Sufletul nostru este o fortareata de necucerit (2)

Lasa-te liber in mainile lui Dumnezeu

Starea patologica are o mare forta si de aceea oamenii sunt chinuiti. Oamenii bolnavi se chinuiesc. Dupa parerea mea raul acesta nu este nevindecabil. Desi pare asa, nu este. Cineva ar putea sa constientizeze foarte bine impotrivirea si sa spuna: „A! Deci asa stau lucrurile?”, si sa nu-i dea importanta. Cum au facut nemtii. N-au mers de-a dreptul in Franta. Daca ar fi mers de-a dreptul, ar fi murit multi. Au cucerit Belgia si de acolo au mers in Franta.
Uneori este nevoie ca omul sa nu mearga impotriva curentului. Acum vorbesc despre oamenii bolnavi, dar si in general. Omul poate sa vada, ca fiinta rationala, ca acest lucru este impotriva lui Dumnezeu. Sa vada si sa recunoasca. Nu poate inlatura, dar poate vedea, poate recunoaste si spune catre Dumnezeu: „Doamne, fa Tu cum este mai bine. Cat despre mine…!”, si sa mearga mai departe. Astfel, sufletul se va izbavi si se va lasa in mainile lui Dumnezeu. Dumnezeu stie cum sa iconomiseasca.
De aceea, cred ca bolnavii care pot avea dispozitia sa faca asa, desigur, ajutati si sprijiniti de cineva, se izbavesc. Nu numai ca scapa, dar isi dau seama cat de cumplita, cat de amara este inchiderea in iad. Devin mai insetati de Dumnezeu, Il iubesc mai mult pe Dumnezeu. Iar cand se vor indulci putin de Dumnezeu, nu-i va putea intoarce inapoi nimeni, cu nici un chip.
Starile bolnavicioase sunt o extrema, sunt realitati intense care-l ajuta pe om sa vada realitatea. Fiecare om este asa in adancul sufletului sau. Crede ca nu i se da atentie, ca este nedreptatit si face precum copilul incapatanat care sta intr-un colt si plange.
De ce plangi? De ce te vaiti? Lasa-ti sinele liber in mainile lui Dumnezeu. Dar acest „lasa-ti sinele tau” este moarte. Ce inseamna moartea? Inseamna sa te lepezi de sinele tau, sa nu mai pastrezi nimic. Este singurul lucru bun pe care-l are de facut fiecare om supus caderii. Oricine se trage din Adam este supus caderii.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: