Una este sa fii atent, alta este sa fii ipohondru (1)

Ceva referitor la preot

Un preot trebuie sa fie foarte atent. Dupa ce a fost hirotonit ia in maini Agnetul, Trupul lui Hristos, Il taie in patru bucati si una din bucati o pune in Sfantul Potir. Dupa ce se impatasesc credinciosii face curatenie. Trebuie sa fie foarte atent ca nu cumva sa arunce, fara sa-si dea seama, vreo farama, vreun „margaritar”, cum spunem, de pe Antimis, dar nici pe Antimis sa nu ramana nimic, dupa cum se spune in carti. Cand ii impartaseste pe credinciosi trebuie sa fie foarte atent sa nu verse ceva. La sfarsit consuma intreg Trupul si celelalte miride si bea tot Sangele lui Hristos, apoi trebuie sa clateasca bine potirul, dupa care il sterge cu buretele.
Pe toate acestea trebuie sa le faca cu multa atentie, altfel pacatuieste. Insa este posibil ca cineva sa fie atent in chip bolnavicios, sa sufere de nevroza ipohondrica.
Nu stiu daca ati citit o traducere care a circulat in urma cu multi ani. Autorul era un cleric protestant si psihiatru. Vorbeste si despre un cleric care avea ipohondrie. Acesta auzise ca trebuie sa fie foarte atent cu lucrurile sfinte si verifica, si iarasi verifica daca toate sunt in ordine, curata si iarasi curata si, desi Liturghia incepea dimineata aceasta se termina spre dupa-amiaza.
Asa cum este scris in carti, clericul trebuie sa fie foarte atent, dar sa nu aiba un comportament bolnavicios. Este nevoie de multa atentie. Se poate ca cineva, in ipohondria lui, sa creada ca este foarte evlavios si foarte virtuos. In cazul acesta trebuie ajutat sa inteleaga ca ceea ce face este o exagerare.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: