Botezul si consecintele pacatului (2)

Bolile pe care Dumnezeu ingaduie sa le avem sunt doar spre binele nostru

Si oamenii botezati pot fi psihopati. Nu inseamna ca acestia au facut ceva rau. Pot fi si asemenea situatii. De regula, este alcatuirea psihica pe care o detine cineva din nastere. Sunt slabiciuni pe care le are omul din clipa zamislirii sale, care exista doar spre binele, nu spre raul nostru. Desigur, omul se intreaba: „de ce mi se intampla mie?”, si se inspaimanta, se tulbura, se afunda, se vede pierind. Noi spunem asa. Nu stim ce spune Dumnezeu.
Prin moarte sufletul se desparte de trup. Toate slabiciunile, bolile exista, cu deosebire, in zona de contact a sufletului cu trupul. Cand sufletul se desparte de trup, omul scapa de toate acestea si in functie de credinta pe care a aratat-o, in functie de rabdarea pe care a dovedit-o, in functie de nadejdea pe care a avut-o in Dumnezeu. Poate pleca foarte fericit in lumea de dincolo. Daca atitudinea lui, atata cat a depins de el, a fost una prin care Dumnezeu sa-l mantuiasca, aceasta are de primit multa plata, pentru ca s-a chinuit mult. Nu s-a chinuit pentru ca el personal a fost vinovat, ci pentru ca intreaga umanitate este vinovata. Sa nu consideram ca noi nu suntem vinovati. Suntem la fel de vinovati si noi, cei care ne aflam in afara acestor situatii. Nu este de vina doar acela care sufera sau doar stramosii lui.
Asadar, Dumnezeu l-a creat pe om lipsit de patimi, si sufletul si trupul lui, dar toate acestea se intampla din pricina neascultarii. Cred ca exista mare tulburare, mare confuzie si oamenii sunt derutati. In plus, unii ii supara pe ceilalti, ii subevalueaza, ca si cum ar fi vrut sa fie bolnavi. Toate acestea sunt primejdioase. Suntem datori sa respectam fiecare suflet, chiar daca acel suflet este atins de boala. Sa-i respectam pe toti oamenii, oricum ar fi ei. Sa-i respectam si pentru fiecare sa nadajduim si sa credem ca Dumnezeu il va mantui.
Daca intelegem corect toate acestea si daca le vom aborda corect, cred ca nu ne vom mai intreba cum suntem, ce caracter am mostenit, ce alcatuire psihica am primit, ce defecte si lipsuri avem? Nimeni nu va mai avea o problema cu acestea daca le va accepta ca ele vin din iubirea lui Dumnezeu, care a ingaduit sa fie asa. Daca le accepta, singura lui grija va fi cum sa actioneze corect, pentru ca toate sa-i fie spre folos. Acestea il ajuta mult pe om sa se smereasca, sa se pocaiasca, sa nadajduiasca in Dumnezeu, sa se desprinda de cele lumesti.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: