Cugetele in starile psihice bolnavicioase (2)

Rugaciunea si cugetele fricii si ale lasitatii

Este bine ca omul sa nu dea nici o importanta cugetelor, oricare ar fi acestea. Fie ca sunt bune, fie ca sunt rele. Fie sunt cugete care aduc tulburare, neliniste, groaza; fie sunt cugete care aduc placeri, bucurie si altele asemenea.
Atunci cand vin cugete de frica, de lasitate, de groaza, omul trebuie sa fie atent la rugaciune. Cand incepe sa se roage, este posibil ca, daca nu se roaga corect, sa inrautateasca si mai mult lucrurile care se petrec inlauntrul lui. Sfatul este sa nu se faca nici o rugaciune. Sa spunem ca cineva este stapanit de frica. Incepe sa se roage cu: „Doamne, Iisuse Hristoase miluieste-ma!”, dar rosteste rugaciunea mentinand frica. Sentimentul de groaza este posibil sa se adanceasca si rugaciunea nu-i este de nici un folos.
Rugaciunea are scopul sa uiti definitiv ca ceva te supara. Aceasta este pricina pentru care alergi la Hristos. Asadar, in ceasul in care te rogi, sa nesocotesti cugetul, mintea sa nu fie preocupata de el. Cugetul acesta a fost doar pricina, frica a fost doar pricina pentru care alergi la Hristos. Astfel, sa faci rugaciune cata poti. Daca, in timp ce te rogi, iti este si mai frica, atunci inceteaza sa te mai rogi.
De aceea, in aceste situatii in care exista stari bolnavicioase, este nevoie ca omul sa gaseasca pe cineva de incredere care sa-l ajute sa uite, sa nu mai dea importanta cugetelor oricat ar fi de dominat de ele si cugetele vor disparea. Adica, de cele mai multe ori, cugetele te lasa indata ce tu le lasi pe ele. Chiar daca ti se pare ca nu pleaca, ti se pare ca s-au agatat de tine si nu mai vor sa te lase. De fapt, este ca si cum tu te-ai agata de ele si cand iti dai tu drumul ele pleaca singure, dispar.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: