Cugetele in starile psihice bolnavicioase (1)

Este nevoie de atentie in problema cugetelor

Frate, nu incerca sa discerni cugetele care vin la tine, pentru ca nu ai ajuns la o asemenea masura. 
Foarte important. Frate, nu te stradui sa discerni cugetele tale, pentru ca nu ai ajuns la masura sa le poti discerne!
In stadiul acesta nu stiu daca exista vreun crestin care sa nu cada. Mai mult sau mai putin, toti devenim sfetnicii sinelui nostru si credem ca suntem in masura sa intelegem cugetele care ne napadesc, de ce vin acestea si cum sa le intelegem. Daca se intampla ca cineva sa aiba stari bolnavicioase, situatie in care cugetele sunt si mai multe si mai ciudate, omul devine victima lor, o ia razna. Solutia este simpla. Sa nu creada ca este la masura la care are discernamant sa inteleaga cugetele care-i vin.
Personal am constatat ca foarte multi crestini sunt chinuiti de cugete. Pot fi si cugete bune, nu doar cugete rele. Oamenii bolnavi pot cugeta sa posteasca mult. Este o exagerare. Dar neavand discernamant ca sa inteleaga de unde vine acest cuget, il cred, devin victima cugetului si isi inchipuie ca fac o lucrare placuta lui Dumnezeu. Si, chiar daca nu s-ar intampla asa, chiar daca omul nu si-ar vatama sanatatea, doar simplul fapt de a face hatarul cugetului si prin intermediul cugetului de a cadea in mainile diavolului este suficient. Multe altele pot veni prin cugete.
Asadar, atentie la cugete. Nesocotiti-le. Nu le dati importanta. Insa pentru a face aceasta, trebuie sa fii smerit sau sa vrei sa fii smerit. Uneori cugetele iti ofera cinste, iti spun ca esti mare, iti spun ca stii multe, ca poti face multe, ca reusesti in toate si fac ce vor din tine.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: