Stari psihologice bolnavicioase (17)

Contributia medicului in tratarea omului nevrotic

Poate ca ati auzit si de la parintii aghioriti ca aceste boli sunt boli ale sufletului. Sufletul este vindecat de Hristos. Dar si trupul este vindecat de Hristos. Nu putem spune ca Dumnezeu vindeca doar sufletul, nu si trupul. Omul este intreg in fata lui Dumnezeu. Dumnezeu ingaduie bolile trupului si ca pedagogie pentru om. Omul poate gasi singur solutii. Dumnezeu a lasat stiinta medicinii.
Sufletul, ca duh, si trupul sunt legate functional. Aceasta functionalitate se imbolnaveste, am putea spune, tot asa cum se imbolnaveste trupul. Asa cum un medic poate interveni asupra trupului, el poate interveni si in aceasta functionalitate. Ce va face medicul? Desigur, el nu poate vindeca complet. Poate ameliora, poate ajuta sa fie depasita criza, poate calma. Nu vindeca pe deplin. De ce? Pentru ca vindecarea inseamna interventie la nivelul personalitatii. Aici nu mai pot interveni medicamentele. In studiul acesta intervine Biserica.
Nu pot exclude ca medicul poate sa-l ajute pe nevrotic nu numai cu medicamentele pe care le administreaza. Medicamentele sunt bune pana la un punct. Acel copil la care ne-am referit ar fi putut fi ajutat prin dialog, atat cat sa inteleaga intreg procesul care a condus la starea in care se afla. Intelegand, asimileaza trairile negative si le depaseste printr-o atitudine justa in fata unor asemenea evenimente.
Asadar, un medic poate ajuta. Un medic credincios poate ajuta prin recomandarile lui. Cu siguranta, un preot ar putea ajuta mult mai mult. Ar ajuta, intai de toate, la refacerea relatiei cu Hristos.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

One Response to Stari psihologice bolnavicioase (17)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: