Stari psihologice bolnavicioase (10)

Folosul ascultarii savarsite in credinta

Uneori la spovedanie ma impresioneaza oamenii care vin pentru prima oara. Vin cu o asa buna intentie si cu o asa bunavointa, au asemenea trairi in ei, incat ar putea, cu multa usurinta, sa respinga lucrurile pe care nu le accepta. Cu multa usurinta spun: „Poate ca asa este, cum spuneti!”.
Desigur, nu inseamna ca se schimba dintr-o data. Dar daca-i explici ca nu vrei sa-i impui nimic si ca nu vrei sa-l supui, adevarul va patrunde singur acolo unde este intentie buna. Asadar, accepta adevarul si lanturile pe care le simte inlauntrul sau incep sa slabeasca, sa se desfaca si el se simte mai bine. Isi spune: „Simt ca se intampla ceva! Am gasit un om care ma poate ajuta. Si aveam atata incredere in parerile mele!”. Aici se vede desteptaciunea omului. Sa aiba incredere in omul care-l poate ajuta. Conflictul intre sentimentul de inferioritate si calitatile, care nu accepta sa-i fie puse la indoiala, pentru ca-i asigura un echilibru, incet-incet, se atenueaza. Daca face ascultare atunci va veni si vindecarea. Doar sa aiba grija ca nu cumva ascultarea sa-i fie exploatata. De altceva sa nu-i fie frica. Indeosebi se intampla raul cand este exploatat. Nu exista exploatare atunci cand relatia ta cu duhovnicul te face sa te simti liber. Dar si tu, daca vrei sa fii liber, o apuci pe alte cai, nu te vei folosi. Daca marturisesti si constati ca te folosesti, se ajunge in punctul critic. Adica, a sosit ceasul cand fortareata, omul vechi, idolul intronat inlauntrul nostru poate sa cada. Acesta este momentul cel mai dificil.
Cineva care a gustat din foloasele care vin din ascultarea savarsita in credinta, nu se va afla in dificultate, oricat l-ar durea. Sa ne rugam lui Dumnezeu: „Oricat m-ar durea, Doamne al meu, nu-Ti fie frica de mine si calauzeste-ma cum vrei Tu!”. Sa cersim mila. Sufletul care vrea mantuirea este viteaz, are incredere in Dumnezeu pentru ca stie ca Dumnezeu nu-l va nedreptati si va spune: „Oricat m-ar durea Doamne, calauzeste-ma cum stii Tu!”.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea. 

Reclame

One Response to Stari psihologice bolnavicioase (10)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: