Stari psihologice bolnavicioase (6)

Ceea ce ne trebuie este adevarata ascultare

Dupa umila mea parere, trebuie ca fiecare om sa faca ascultare. Daca fiecare om trebuie sa faca ascultare, cel care are probleme deosebite trebuie sa faca si mai multa ascultare. Cel care vrea sa-si mantuiasca sufletul in zilele noastre trebuie sa faca ascultare. Aceasta este regula. Nu stiu daca omul se poate mantui in afara ascultarii. Cu atat mai mult cei care au stari bolnavicioase. Daca face cineva ascultare, dar ascultare adevarata, incet-incet va scapa de labirintul prin care s-a ratacit si se va izbavi.
Daca cineva are complexul de inferioritate care ii chinuieste pe cei mai multi oameni, pe cei mai multi tineri si nu se vindeca definitiv, nu este o drama. Este de-ajuns sa stie ce are. Dumnezeu le iconomiseste asa. Apostolului Pavel i-a lasat „un ghimpe in trup”, dupa cum el insusi spune. I-a fost de folos, ca sa nu se mandreasca. Oamenii au mici lipsuri. Pe masura ce avanseaza pe calea desavarsirii, Dumnezeu ingaduie sa cada in mici greseli, tocmai pentru a-i smeri.
Ca sa se matuiasca cu adevarat omul trebuie sa intre in ascultare, in adevarata ascultare. Va marturisesc ca cei care m-au ascultat pana astazi cu incredere n-au gresit. Le-a fost de folos. Sunt cazuri cu care am colaborat multi ani si pentru ca au facut ascultare deplina, au avut incredere deplina, s-au tamaduit. Insa omul nu ajunge la desavarsire. Apostolul Pavel spune: „Si noi, care avem parga Duhului, si noi insine suspinam in noi, asteptand infierea, rascumpararea trupului nostru!”. Nimeni nu ajunge la desavarsire, pentru ca exista in om tendinta permanenta de a se indeparta de calea cea buna. Incepe sa-si piarda increderea si reapar manifestarile bolnavicioase pe care le avea.
Trebuie sa spunem ca exista nevoie de timp mult pentru ca omul sa conlucreze cu duhul increderii. Mai intai omul se linisteste, devine calm, dar nu pentru ca au disparut complexele si celelalte stari pe care le avea. Doar ca au fost inabusite adanc in inconstient. Este in iconomia lui Dumnezeu ca sufletul sa aiba odihna pentru a se putea lupta duhovniceste. Asa le iconomiseste Dumnezeu. Asteapta inlauntru si ies la momentul potrivit, tocmai pentru ca sufletul sa nu aiba timp sa se relaxeze si sa de departeze de Dumnezeu. Il vor tine in smerenie si daca este nevoie va fi si a doua incercare, pana cand omul se vindeca complet. Daca ramane ceva, va ramane numai si numai pentru ca sufletul sa se foloseasca, nu ca sa se vatame.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea. 

Reclame

One Response to Stari psihologice bolnavicioase (6)

  1. In Tacere spune:

    Reblogged this on În Tăcere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: