Stari psihologice bolnavicioase (1)

Din iconomia lui Dumnezeu starile psihopatologice se afla in plin avant

V-ati referit la starile psihopatologice. V-as ruga, daca se poate, sa reveniti la tema aceasta si sa ne explicati cum il pot ele influenta pe om, in ce masura si cat poate fiecare din noi sa constientizeze starea in care se afla si sa se razboiasca cu ea? Ce se intampla in cazul in care starea psihopatologica are legatura directa cu tot parcursul religios al omului si cu perceptia lui? Nu cumva este bine sa se departeze oarecum de viata pe care o duce, de viata „bunului crestin”? Personal ma simt foarte bine cand nu ma straduiesc sa fac pe buna crestina. Ce lucru bun poate iesi din asemenea stari? De ce este nevoie ca unul sa aiba atata durere in viata lui pentru niste stari pe care, fara sa vrea, le are in suflet.
Fiecare om, in functie de experientele traumatizante pe care le are din anii copilariei, faureste in sine stari care influenteaza caracterul si comportarea sa generala. Ajungand la o varsta mai coapta, cand incearca sa se cunoasca pe sine si sa afle cauzele din care izvoraste comportamentul sau si elementele caracterului sau, descopera ecourile complexelor create de experientele sale traumatizante. Se umple, asadar, victima si inferior tuturor si cu cat aceste stari lucreaza mai mult in el, cu atat se simte mai nedreptatit si victima. Alteori se inchide in el si devine agresiv. Intelege ca aceste lucruri nu pot fi depasite de unul singur, fara si ajutorul lui Dumnezeu si al duhovnicului sau.
Mentionati orice ne poate ajuta la intelegerea acestei teme. 

                                                       * * *

Aceste teme nu sunt simple teme psihologice, Si daca ar fi doar teme psihologice nu trebuie sa le vedem doar psihologic, ci trebuie sa le vedem intru pronia lui Dumnezeu, intru iconomia lui Dumnezeu, intru dobandirea mantuirii noastre.
In primele trei secole Dumnezeu a ingaduit ca aproape toti crestinii sa fie prigoniti. Nu le avea Dumnezeu pe toate in mainile Lui? Nu putea Dumnezeu sa randuiasca lucrurile astfel incat crestinii sa fie recunoscuti de la inceput pentru a nu fi prigoniti si a nu fi mucenici? Dumnezeu a socotit ca acest lucru trebuia sa se intample, ca era neaparat necesar. Si oricat ar parea de ciudat, aceasta i-a ajutat pe multi sa se mantuiasca si sa se sfinteasca. Daca viata Bisericii ar fi inceput normal, fara asemenea dificultati, multi dintre cei care s-au sfintit, poate ca nu s-ar fi sfintit; multi dintre cei care s-au mantuit, poate ca nu s-ar fi mantuit!
Mai tarziu Dumnezeu a facut altceva. In zilele noastre, cred ca Dumnezeu a ingaduit ca starile psihopatologice sa se afle in plin avant. Pare ca Dumnezeu le-a sadit, le-a imprastiat printre noi. Dar nu este asa. Noi, oamenii le cream. Dumnezeu doar le ingaduie, le iconomiseste.
In urma cu cincizeci de ani s-a terminat cel de-al II-lea Razboi Mondial. Ce macel a fost atunci! Incredibil! Putem spune ca aceasta a fost din pricina lui Dumnezeu? Putem spune ca a scapat de sub controlul lui Dumnezeu si s-a intamplat acel rau cumplit? Dumnezeu a lasat sa se intample. Oamenii le-au facut, Dumnezeu a lasat doar sa se intample. Si eu cred, nezdruncinat, ca atunci cand vom pleca din aceasta lume, daca Dumnezeu ne va invrednici sa mergem acolo unde sunt cei mantuiti, vom gasi multi care vor spune: „Eu sunt aici in rai, m-am mantuit pentru ca s-a intamplat acel razboi infricosator si am indurat multe suferinte”. Altul ne va spune ca a fost in lagarul de concentrare, altul ne va spune ca s-a aflat de nenumarate ori in primejdie de moarte, altul ca a petrecut ore, zile, luni sub teroarea fricii si a greutatilor. Toate acestea au contribuit la mantuirea lor si la salasluirea lor in rai.
Asadar, cred ca Dumnezeu a iconomisit ca in zilele noastre starile psihopatologice sa se afle in plin avant. Sunt multi cei chnuiti de asemenea stari.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

2 Responses to Stari psihologice bolnavicioase (1)

  1. adorcristy spune:

    Reblogged this on Armonii de veghe.

  2. In Tacere spune:

    Reblogged this on În Tăcere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: