Temnita mea, calaii mei (3)

Ghemul de ata incurcat

Eu ma tem de unele lucruri, asa cum ma tem de lucrarea pe care o face un psihiatru. Nu ca as tagadui lucrarea pe care o face un psihiatru. Psihiatrii si psihologii se ocupa cu diferite probleme, cauta, cerceteaza si nu spun neadevaruri, spun lucruri existente, concrete, dar deseori lucrarea lor seamana cu un ghem de ata incurcat.
Atunci cand cineva pierde un ghem de ata si il gaseste pisica si se joaca cu el toata noaptea, o mare parte din ata se va incurca. Este o zadarnicie si o pierdere de timp sa se apuce cineva sa descurce ata incurcata de pisica. Poate ca cel mai corect ar fi sa taie ata incurcata si sa o arunce.
Multe lucruri din launtrul nostru pe care le simtim confuze si incurcate si nu le dam, nicicum, de capat se comporta cam la fel. Nu trebuie sa te ostenesti sa le descurci, ci mai degraba sa le lasi sa plece. Si sa vrea cineva, nu le poate descurca. Trebuie sa tina cont de ele, sa mearga pana la un anumit punct, sa faca diagnosticarea, apoi sa actioneze ca un teolog, ca un om credincios al lui Dumnezeu, ca un cunoscator al Evangheliei, ca un cunoscator al luptei duhovnicesti.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: