Temnita mea, calaii mei (2)

Harul savarseste minunea

Desigur, acestea nu se intampla pur si simplu, deindata ce spune cineva ca le va face. Se intampla doar cu Harul lui Hristos. Asadar, vrem nu vrem, vom mucenici asa cum a randuit Dumnezeu! Unul intr-un fel, altul in alt fel. Astazi mucenicia este, mai ales, in inima noastra, in sufletul nostru. Orice lucruri negative exista in noi, ele pot deveni slujitorii nostri, pot deveni ceea ce avem nevoie pentru a ne sfinti sufletele. Daca noi, in ciuda tuturor acestor lucruri contrarii si negative, credem in Hristos si suntem gata, fara vaicareli, sa traim in aceasta temnita, sa traim aceasta mucenicie, sa ridicam aceasta cruce, nu va trece multa vreme si vom simti cum aceasta minune prinde viata, adica Domnul ne va preschimba.
V-am spus si alta data ca psihologia vorbeste despre inabusire. Tot acest lucru este ca un abis. Omul are unele doruri, unele nevoi si le inabusa dintr-un motiv sau altul. Si daca le inabusa, acestea creeaza probleme. Insa cea mai rea si mai infricosatoare este inabusirea constiintei morale, care-l nimiceste pe om, care-l denatureaza. Nu exista o alienare mai rea decat asta. Alienarea omului in cadrul acesta este disparitia fiintei omenesti.
Cand se roaga sau face vreo fapta buna, omul poate simti o emotie, o bucurie si poate crede ca vine de la Har, dar nu este asa. De asemenea, alta data poate simti o mahnire, o melancolie, o lipsa de chef si crede ca Harul a plecat. Nu este asa. In ambele cazuri in suflet exista o stare psihologica corespunzatoare. Nu trebuie sa confundam acest lucru cu Harul lui Dumnezeu.
Adica, cineva poate avea euforie de natura psihologica si sa creada ca are Harul lui Dumnezeu, incuviintarea Lui. Este o iluzie. Sau poate simti o melancolie si un gol sufletesc si sa creada ca Harul lui Dumnezeu lipseste. Nu, are doar in launtrul sau tulburari de natura psihologica.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: