Ce trebuie sa facem ca sa nu avem sentimente de vinovatie?

Cei care inabusa constiinta morala si nu au sentimente de vinovatie sunt intr-o stare foarte grea. Bine ar fi ca omul sa nu aiba sentimente de vinovatie, sa fie linistit, sa se bucure, sa fie fericit, echilibrat, lipsit de stres si mai ales sa sporeasca duhovniceste.
Ce trebuie sa facem? Cred ca mai intai este nevoie ca fiecare sa se ingrijeasca de sine, sa caute pe cineva care-l poate ajuta. In continuare trebuie sa studieze cele ce se intampla in sufletul sau. Sa-si cerceteze launtrul, atat cat poate. Deseori nu este nevoie de nimic. Trebuie sa asculte doar ceea ce i se spune. Unele stari pe care le are trebuie sa le ignore, sa nu-i pese de ele. Acestea vor pleca singure. Starile raman mai ales pentru ca noi le tinem. Nu raman pentru ca ele vor sa ramana, ci indeosebi pentru ca omul le tine. Insa trebuie sa primeasca ajutor.
Pe plan duhovnicesc singura modalitate de rezolvare a sentimentelor de vinovatie este pocainta. Pocainta este salvatoare. Orice ai fi facut, de indata ce te pocaiesti, nu mai ai sentimente de vinovatie. Te incredintezi lui Hristos.
Sunt situatii in care omul, desi vrea si se straduieste mult nu scapa de sentimentul de vinovatie. Nu scapa pentru ca pocainta nu este corecta. De ce nu este corecta? Pentru ca in adanc sentimentele de vinovatie de ordin duhovnicesc se sprijina pe sentimente de vinovatie de ordin psihologic si pe starile bolnavicioase. Starile bolnavicioase, daca nu le vedem ca atare si nu le combatem ca atare, ci le vedem si vrem sa le combatem ca pe ceva duhovnicesc, raman neclintite si nu se desprind pentru nimic in lume.
Adica, la cel care are sentimente de inferioritate – cei care au sentimente de inferioritate au si multe sentimente de vinovatie falsa -, se creeaza sentimente de vinovatie care isi au sediul si se cuibaresc in starile bolnavicioase. In acest caz, in paralel cu stradania duhovniceasca, sa se faca cercetarea psihologica. Numai asa pot fi depasite. In afara cazului in care exista foarte multa credinta, care sa inmoaie totul. Dar, unde sa gasim asemenea credinta? Oamenii din ziua de astazi nu mai au asemenea credinta. Este greu sa aiba. Ne-am invatat altfel.
Cand sentimentul de inferioritate este simplu, daca omul isi da seama de el, spune: „Ah, asta erai!?”, si se izbaveste, sentimentul de vinovatie dispare. Astfel se randuieste si duhovniceste si inainteaza. Numai ca trebuie sa fie ajutat, altfel nu poate. Oricat am spune, trebuie ajutat. Este ca si cand s-ar afla in toiul noptii si intr-un fel se descurca cel care are o lanterna in mana si vede pe unde merge, si altfel cel care umbla prin intuneric.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

One Response to Ce trebuie sa facem ca sa nu avem sentimente de vinovatie?

  1. adorcristy spune:

    Reblogged this on Armonii de veghe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: