Daca ai sentimente de vinovatie, ceva nu merge bine

Sunt de parere ca, daca analizam viata fiecaruia incepand cu anii copilariei si descoperim ce sentimente de vinovatie avem, cu ajutorul lui Dumnezeu si cu colaborarea necesara, se vor gasim metode de terapie ca sa devenim oameni noi. Vom plange si ne vom indurera pentru felul in care am fost chinuiti in viata noastra. Dar vom plange liberi si izbaviti. Eliberarea se intampla doar daca omul se zoreste pe sine, se sileste si merge sa ceara ajutor.
Sentimentele de vinovatie actioneaza ca o frana in curatirea sufletului de patimi si de slabiciuni?
As spune direct ca sufletul nu trebuie sa aiba sentimente de vinovatie. Daca are sentimente de vinovatie ceva nu merge bine. Dincolo de tirania si de chinul pe care-l suporta, sufletul nu poate sa sporeasca daca are sentimente de vinovatie. Asadar afirm, fara sovaiala, ca sufletul nu trebuie sa aiba sentimente de vinovatie. Nici sentimente de vinovatie de natura duhovniceasca, nici sentimente de vinovatie de natura psihologica.
Un copil mic care psihologic va trai sentimentele de vinovatie, pentru ca nu le poate suporta, le va inabusi. Va parea ca a scapat de ele, in fapt ele rod pe dinlauntru si viata omului este lipsita de bucurii. Asadar, solutia pe care o gaseste omul pentru sentimentele de vinovatie este sa le reprime, sa le inabuse inlauntrul sau.
Exista si sentimente de vinovatie de natura duhovniceasca, pe care, din pacate, omul fie le inabusa si atunci devin si psihologice, fie pare ca nu sufera, dar in realitate se pierde cu totul. Acest din urma caz sa-l analizam putin, pentru a-l intelege mai bine.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

One Response to Daca ai sentimente de vinovatie, ceva nu merge bine

  1. adorcristy spune:

    Reblogged this on Armonii de veghe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: