O invatatura gresita a crestinilor occidentali (11)

Visele si golirea subconstientului

Cuiva care vine si-mi spune ca are cosmaruri noaptea – si cine nu are? -, sau ca este vanat de fiare salbatice, sau alt fel de vise care il chinuiesc, ii dau exemplul unei butelii pline cu aer comprimat. Butelia are un robinet pe care indata ce-l deschidem gazul iese afara cu zgomot si creeaza un suflu. Daca cineva se sperie de suflul puternic al aerului comprimat si inchide imediat butelia, aerul ramane inauntru. Daca nu-i este teama si o lasa deschisa, aerul va iesi si butelia se va goli.
Subconstientul omului este plin ca o butelie. Din acest punct de vedere visele fac bine. Adica, ne ajuta sa vedem ce se intampla in anumiti oameni. Visele sau cosmarurile vin si omul se trezeste inspaimantat. Se trezeste cu spaima fie dimineata, fie in miezul noptii. Tot secretul este ca omul sa nu se sperie. A fost un vis. Nimic altceva.
Pe unii oameni visele ii complexeaza. Una sunt visele care le apar oamenilor normali si alta acolo unde exista o stare de complexare. La cei care au vise cu caracter de complexare, vrand-nevrand, in sufletul lor ramane un strop de otrava. Ramane ceva. Poate sa spuna cu usurinta, sprijinindu-se de cuvintele pe care le-am spus: „A fost un vis. De ce sa ma inspaimant, de ce sa ma tulbur?”. Asadar daca nu se va inspaimanta si nu se va tulbura, tensiunea care a iesit nu mai poate intra inapoi. Dar daca se trezeste infricosat si ramane cu teama, aceasta va mocni inlauntrul sau. Daca face rabdare o zi, doua, in ziua urmatoare subconstientul se va goli si omul se va izbavi.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea. 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: