O invatatura gresita a crestinilor occidentali (8)

Iesirea trairilor inabusite

Varsta sau perioada in care aceste trairi ies la suprafata este perioada cand omul este chemat sa preia responsabilitatile vietii sale. Atunci cand cineva este copil, sau chiar adolescent se sprijina pe parintii sai, traieste fara responsabilitati. Insa cand merge la facultate si mai ales cand se apropie se sfarsitul studiilor, vrand-nevrand, trebuie sa infrunte viata. Oricat ar depinde de mama si de tata si oricat ar fi de dispusi parintii sa-l ajute, ii va fi rusine sa nu-si asume propria responsabilitate. Incepe o viata noua, insa el nu suporta usor, nu accepta aceasta.
Daca are acest continut in subconstient, la o varsta mai mica sau mai mare, daca trece printr-o incercare, daca trece printr-un necaz, daca este lipsit de tot sprijinul pe care-l avea de la cei din jur si ramane singur cu sinele sau, se deschide capacul subconstientului si navalesc afara trairile inabusite. Brusc sufera un dezechilibru psihic. Este cuprins de melancolie, de stari schizofrenice sau de alte stari psihopatologice. In esenta, presupun ca in felul acesta se intampla.
Toate acestea ies la iveala, desi pana atunci fusese un om foarte moral. Deodata in mintea lui apar imagini, fraze, cuvinte scarboase. Dar cum isi pastrase moralitatea? Intr-un fel gresit, fals inabusind anumite trairi. Asemenea gunoaielor din subsol care au intrat acolo in stare buna, dar cand au rabufnit afara erau stricate, erau respingatoare si urat mirositoare. La fel se intampla si cu sufletul, intra in el anumite trairi, care in sine nu sunt atat de rele, dar cand navalesc afara pentru ca tanarul nu stie, nu are pe nimeni care sa-l ajute si nu se poate ajuta singur; nu numai ca detine in el imagini, reprezentari, cuvinte, injuraturi, blasfemii, dar incepe sa le si puna in practica, sa faca lucruri rele.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: