O invatatura gresita a crestinilor occidentali (4)

O tendinta pe care o au astazi oamenii

Si astazi, in secolul nostru, pentru ca nu avem curajul sa infruntam lucrurile asa cum sunt si vrand sa mergem piezis dam vina pe altceva, exista tendinta ca oamenii sa dea usor vina pe demoni.
Astazi de iau si se dau farmece. Doar dintr-o suta de ori, exista posibilitatea, cu adevarat, sa fie din pricina farmecelor. Ca exista farmece, este adevarat. Dar daca auziti o suta de oameni care spun ca li s-au facut farmece, doar un singur caz din acestea este adevarat. Celelalte nouazeci si noua de cazuri sunt doar inchipuiri.
Si nu doar atat. Foarte des – cel putin eu intalnesc asta foarte des – oamenii au atata convingere in ceea ce spun, incat nu este cu putinta sa le spui ca lucrurile nu stau asa. Sunt convinsi ca ii inconjoara demonii, ca ii vaneaza demonii, ca demonii nu le dau pace, ca au demoni in ei. Foarte multi sunt cei care cred asemenea lucruri.
Astazi vom tine seama de cunostintele pe care le avem. In domeniul acesta stim destule si putem usor sa spunem ca nu sunt de la diavol multe din cazurile pe care noi le consideram  ca sunt. Ca exista demoni, ca demonii lucreaza este foarte adevarat. Dar una este sa apara sute de cazuri provocate de diavol si alta este sa apara doar zece sau cinci.
Dupa cum ati auzit, monahul vedea in visele lui si fiare salbatice. Avva Varsanufie daca ar fi trait astazi, n-ar fi spus aceste lucruri.
Referitor la fiarele salbatice pe care le vedea in vise, spunea ca sunt inchipuiri demonice. Cel care a intrebat credea ca si durerile de reumatism pe care le avea erau de la demoni, dar Avva, care stia mai multe, i-a raspuns: “Nu, acestea nu sunt de la demoni”. Asadar, astazi putem cu usurinta sa spunem, si cred ca si Avva Varsanufie ar fi spus la fel daca ar fi trait astazi, ca fiarele salbatice pe care le vedea in vis nu sunt inchipuiri demonice. Ca pot fi si inchipuiri demonice, este adevarat. Accentuez aceasta, fara sa spun mai mult. Am avut prilejul sa spunem ce sunt visele, de unde provin, ca pot fi atribuite si diavolului, dar ca ele de foarte multe ori se datoreaza altor cauze.
Daca Avva Varsanufie ar fi trait in vremea noastra si ar fi primit o astfel de intrebare ar fi spus: “Da, fiarele salbatice pot sa fie de la demoni, dar pot si sa nu fie. Lucruri caudate pot veni la om si prin vise, dar pot veni si atunci cand este treaz!”.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: