Problema este ca omul sa se daruiasca lui Dumnezeu (4)

Sa vedem pacatele noastre

Asadar, actul mantuirii este un act constient. Sa cunoastem acest lucru si sa nu ne fie deloc teama sa ne rugam lui Dumnezeu, si Dumnezeu sa vada ca acceptam nu cu cuvantul, ci cu fapta. Adica, atunci cand fie ca facem o greseala, fie ca se imtampla altceva, Dumnezeu ingaduie sa iasa la iveala viclenia, mizeria, starea ticaloasa existenta in noi. Sa o privim, sa o acceptam, si sa spunem si multumesc: „Doamne, asemenea lucruri aveam in mine si eu nu le vedeam! Iti multumesc ca ai ingaduit sa vad cine sunt cu adevarat!”. Sa privesti si sa te bucuri ca ti s-a aratat, ca vezi ce zacea in tine. Sa-ti accepti pacatele si sa nu incerci sa arunci in alta parte responsabilitatea sau sa-ti intorci fata ca sa nu le vezi.
Asadar, sa vedem pacatele noastre, sa vedem ce pastram inlauntrul nostru, in ce este afundat sufletul  nostru de o viata intreaga. Sa constientizam aceasta stare, dar sa nu disperam: „S-a sfarsit! Aici ma voi infunda! Aceesta este iadul!”.
Adica, sa vedem ca suntem  in iad, dar sa stim ca avem un Mantuitor, sa stim ca Hristos a venit. Atunci incepem sa intelegem ce inseamna faptul ca a venit sa ne mantuiasca, si alergam la Mantuitorul. Alergam la El cu durere, cu rugaciune, cu strigat, cu credinta, cu incredere nezdruncinata ca Domnul ne va primi, cu nadejdea ca Domnul ne va mantui. Nu este doar o neindrazneala si o nesabuinta a noastra. Dumnezeu vrea ca noi sa ne incredintam, de aceea ne-a fagaduit. In lucrarea de mantuire, incet-incet, din suflet iese toata mizeria care exista in subconstitent si in inconstient.
Cat va dura aceasta? O viata intreaga! Pana la sfarsitul vietii noastre avem de lucru. De fiecare data cand ne vom afunda inlauntrul nostru sau cand ne vom incredinta lui Dumnezeu, mizeria care o avem in noi va iesi singura si o vom vedea. Este o stare trista, o stare mizerabila, dar tocmai prin aceasta ne vom izbavi pentru totdeauna, ne vom mantui, ne vom salva.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: