Atitudinea sufletului in relatia cu Dumnezeu (3)

Constient, subconstient, inconstient

Cand pui inceput, te incredintezi pe tine lui Dumnezeu. Simti nevoia sa faci in fiecare zi acelasi lucru. Nu inseamna ca este un joc. Datorita pacatului, datorita caderii, datorita viclesugului care a intrat in om, pentru a izbuti, el ascunde ceea ce are in suflet. Daca impartim sufletul omului in zece straturi, cele sase straturi de dedesubt sunt inconstientul, urmatoarele trei de deasupra sunt subconstientul, iar partea de deasupra este constientul. Ceea ce cunoaste omul, ceea ce constientizeaza el reprezinta doar o zecime.
Prin urmare, cand cineva spune: „Imi incredintez sinele meu lui Dumnezeu”, oricata buna intentie ar avea, ceea ce poate darui este acea zecime pe care o cunoaste. Celelalte noua zecimi nu le controleaza pentru a le incredinta si pe ele. Starile subconstiente si inconstiente au autonomie, au imparatia lor, fac ceea ce vor. Asadar, in clipa in care omul se daruieste in intregime lui Dumnezeu, de fapt el daruieste doar o zecime. Cealalta parte nici nu o cunoaste, nici nu o poate controla, nici nu o poate comanda.
De aceea, cand cineva se daruieste in intregime lui Dumnezeu, simte o coada care ramane atarnata si care-l impiedica sa se daruiasca. Dar nu stie lucrul acesta si se tulbura.
Insa atunci cand cineva daruieste lui Dumnezeu acea zecime, negresit, pana in ziua urmatoare sau chiar in clipa urmatoare, o alta bucata din cele noua zecimi care sunt ascunse in subconstient si in inconstient, devine constienta.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: