Cum s-au aflat Sfintii pe malul celalalt… (14)

Iata ce este smerenia

Pe de o parte trebuie sa tot sufletul nostru sa iasa in constient, sa iasa la lumina, sa iasa in raza Harului lui Dumnezeu. Pe de alta parte, insa, putem cobori in noi pentru a le curati pe toate.
Avem un butoi plin cu apa murdara. Avem si o bucata mare de pluta in forma butoiului de acelasi diametru si forma. Pluta intra cu exactitate in butoi fara sa atinga peretii butoiului. Ne straduim sa bagam pluta in butoi, dar pentru ca este usoara trebuie sa o indesam. Pe masura ce indesam pluta apa se revarsa afara. Cand ajunge la fundul butoiului, apa s-a varsat toata. Cam asa este si smerenia. Oricat ne-am incredinta lui Dumnezeu trebuie sa intelegem ca inlauntrul nostru traieste si imparateste sinele noastru, mandria noastra, egoismul nostru. Este nevoie ca omul sa le dea afara pe acestea si sa se smereasca. In fiecare zi sa se smereasca. Cei mai multi dintre noi nici macar n-am inceput. Butoiul sufletului nostru este plin cu apa murdara a egoismului. Altii poate ca au incercat putin si au abandonat. Asa cum trebuie sa bem paharul amar pana la fund, pana la ultima picatura, asa si pluta trebuie sa coboare pana la fundul butoiului, sa nu ramana inauntru nici un pic de apa murdara.
Cel care iubeste smerenia si vrea sa se smereasca se roaga la Dumnezeu si, incet-incet, incepe sa simta golirea sufletului de eul sau, de iubirea de sine, de idolul care s-a intronat in sine. Daca pe de o parte omul se smereste, iar pe de alta se incredinteaza lui Dumnezeu si pune inceput in fiecare zi, intreg continutul sufletului vine in lumina lui Dumnezeu. Ajunge, cu adevarat, in starea aceea pe care ne-a fagaduit-o Domnul.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

2 Responses to Cum s-au aflat Sfintii pe malul celalalt… (14)

  1. In Tacere spune:

    Reblogged this on În Tăcere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: