Cum s-au aflat Sfintii pe malul celalalt… (8)

Diferenta dintre noi si cei de alta credinta

Dupa cum stiti, pe langa noi ortodocsii, mai sunt catolicii si protestantii. Catolicii si protestantii au in dogma lor Filioque, adica faptul sa Sfantul Duh purcede si de la Fiul, nu numai de la Tatal. Catolicii au primatul papal, adica pe papa care este infailibil, etc. Noi ortodocsii, nu acceptam aceste dogme. Catolicii, iar protestantii si mai mult, afirma ca omul a fost creat de Dumnezeu direct de la inceput in straturi, adica avand deasupra constientul, apoi subconstientul si apoi inconstientul. Biserica Ortodoxa nu accepta acest lucru.
Dupa cum Dumnezeu este simplu si nu complex, tot asa l-a zidit si pe om. Dumnezeu l-a facut pe om simplu. Inainte de cadere, omul nu avea ascunse in adancurile lui beciuri intunecate. Intreaga lui existent era inaintea lui Dumnezeu  si inaintea constiintei sale goala si expusa. Toate erau curate si limpezi. Aceste straturi care-l tulbura pe om si carora el nu le da de capat au fost create de pacat. Vedem ca Sfintii, care intra in aceasta nevointa, cred in ajutorul lui Dumnezeu, au mereu harul lui Dumnezeu, nu dau niciodata inapoi, tocmai pentru ca “Este limpede ca omul se poate sfinti!”. Ii vedem lucrand, nevoindu-se si straduindu-se neobositi si doi ani, si cinci ani, si zece ani, si treizeci de ani, si cincizeci de ani. Daca-i citeste cineva pe Parintii niptici gaseste in operele lor multe asemenea lucruri.
Vine ceasul binecuvantat in care Sfantul – acel ascet, acel om al lui Dumnezeu, care a luat lucrurile in serios, nu cum le luam noi – este cu totul constient, adica intreg sufletul lui este constient. Nu are subconstient, inconstient, pivnite intunecoase, trairi inabusite, stari necontrolate sau autonomie ale subconstientului si ale inconstientului. De aceea Sfantul orice ar spune este sfant, orice ar face este sfant, oricum s-ar purta lucrarea lui este sfanta, intreaga lui viata este sfanta.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

3 Responses to Cum s-au aflat Sfintii pe malul celalalt… (8)

  1. In Tacere spune:

    Reblogged this on În Tăcere.

  2. Să vă dezbrăcaţi de vieţuirea voastră de mai înainte, de omul cel vechi, care se strică prin poftele amăgitoare, si să vă înnoiţi în duhul minţii voastre, si să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, cel după Dumnezeu, zidit întru dreptate şi în sfinţenia adevărului. (Sfântul Apostol Pavel)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: