Cum s-au aflat Sfintii pe malul celalalt… (4)

Pepenele aflat in apa

   Unii dintre psihologii specialisti fondatori ai psihologiei profundului, aduce urmatorul exemplu pentru a ne ajuta sa intelegem ce este constientul, ce este subconstientul, ce este inconstientul si cat de mari sunt subconstientul si inconstientul.
Intr-un vas cu apa aruncam un penene. O parte a pepenului iese afara din apa, insa cea mai mare parte se afla in apa. Ei spun ca, daca vrem sa vedem analogia in sufletul omului, sa presupunem ca tot continutul sufletului omului este 10/10 si doar 1/10 este in afara apei, doar 1/10 este constientul. Inchipuiti-va ca apa din vas este foarte tulbure, asadar nu vedem nimic inauntru si vedem doar acea parte a pepenelui care iese afara. 1/10 din suflet este constientul, il vedem, il stim, il controlam. Insa 9/10 din suflet sunt necunoscute. O parte, cam 3/10 o constituie subconstientul care este putin mai jos  de stratul constientului si avem o idee despre el, insa 6/10 o constituie inconstientul , care este un beci intunecat pe care nu-l cunoastem catusi de putin.
Omul se chinuie, se lupta ani de zile, sa straduieste sa faca ceva si nu se vede sporind in viata duhovniceasca. Nu doar ca nu sporim in viata crestina, in viata duhovniceasca avand de-a face cu un continut necontrolat care face ce vrea. Se mai intampla si altceva. De vreme ce suntem de atata timp crestini si auzim atat de multe, citim atat de multe si avem dispozitie buna incepem sa ne prefacem, facand pe cuviosii. Nu ca ar face-o cineva dinadins! Nu. Luam cazul in care cineva are dispozitie buna, dar nu reuseste sa fie om duhonvnicesc asa cum vrea, asa cum a auzit, asa cum a citit in vietile Sfintilor si incepe sa se prefaca. Astfel, nu numai ca acel cineva nu se cunoaste pe sine si intreaga realitate in care se afla, nu numai ca nu poate face lucruri importante, in plus devine prefacut si nu se mai poate vindeca nicicum. Astfel viata trece, se sfarseste, plecam din lumea aceasta si ce vom face? Doar Dumnezeu stie.
Dumnezeu stie, dar El vrea sa cunoastem si noi, inca din lumea aceasta si sa facem ceea ce trebuie pentru a ne sfinti. Nu este de gluma. Astfel nadajduiesc, ca cele pe care le vom spune in continuare sa aiba tocmai acest scop; sa ne ajute, sa fim cu luare-aminte ca efortul si osteneala noastra sa aiba rod cat mai bogat si sa fie cat mai de folos.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea.

Reclame

2 Responses to Cum s-au aflat Sfintii pe malul celalalt… (4)

  1. In Tacere spune:

    Reblogged this on În Tăcere.

  2. Că scris este: „Fiţi sfinţi, pentru că Eu sunt Sfânt”. (Sf. Ap. Petru)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: