Cum s-au aflat Sfintii pe malul celalalt… (2)

Cele trei straturi ale sufletului

   Psihologii spun ca sufletul nostru este ca o constructie care are continut mult si necunoscut, si se imparte in trei straturi.
Deasupra este constientul, adica ceea ce intelegem cu totii despre sinele nostru. Gandurile noastre, sentimentele noastre, intreaga noastra stare pe care o constientizam, pe care o controlam, pe care o stim. Mai jos de constient este subconstientul. Continutul subconstientului nostru ne este necunoscut, dar pentru ca se afla aproape de constient, din cand in cand ne lasa putin sa banuim ce poate sa existe in el. Adeseori cate ceva tasneste din subconstient si iese in constient.
Mai jos, in adanc, in subsolul sufletului nostru, se afla inconstientul. Continutul inconstientului este terra incognita, pamant necunoscut, si ne este complet necunoscut. Asadar, trairilr noastre, starile noastre sunt in inconstient, in acest beci intunecat in care nu stim ce exista precis  si nici nu-i putem controla continutul. In limbaj psihologic se spune ca acest continut al inconstientului dobandeste o autonomie, face ce vrea, nu tine cont de noi, nu ne intreaba niciodata.
Parintii, si mai ales Parintii neptici, cunosteau acest lucru. De aceea au preferat ca mai intai ei, – si dupa aceea i-au sfatuit pe altii – sa stea in pustie, in liniste si sa incerce spunand rugaciunea, sa patrunda adanc inlauntrul lor, pana in strafundul sufletului, pentru a incerca sa cunoasca acest continut al subconstientului,  al inconstientului, sa-l controleze si sa nu-l lase sa faca orice vrea.
Faptul ca acest continut este autonom o stim cu totii. In clipa in care vrei sa faci ceva bun, o alta putere iese dinlauntrul tau si te obliga sa faci altceva, ceva pe care nu vrei sa-l faci si totusi il faci. Aceste trairi, in limbajul psihologiei sunt trairi inabusite, adica impinse in strafundurile inconstientului.

Arhim. Simeon Kraiopoulos – Sufletul meu. Temnita mea

Anunțuri

One Response to Cum s-au aflat Sfintii pe malul celalalt… (2)

  1. In Tacere spune:

    Reblogged this on În Tăcere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: