Cap. XXI – A nu cauta desfatari ci numai pe Dumnezeu

Totdeauna sa alegi chinurile si necazurile. Nu-ti face prieteni din cei cei ce nu-ti aduc vreun folos sufletesc. Bucura-te a fi totdeauna supus si a depinde de vointa altora. Orice lucru sa-ti fie prilej si cale a merge la Dumnezeu si nici un lucru nu trebuie sa te impiedice in calatorie. Aceasta sa-ti fie bucuria. Orice lucru sa-ti fie amaraciune si numai Dumnezeu odihna.

Iubeste-L si, fara frica, da-I inima, incat iti va deslega toate nedumeririle si daca ai fi cazut te va indrepta. Apoi, daca vei iubi pe Dumnezeu vei primi tot binele. Adu-I-te jertfa in pace si liniste a duhului. Ca sa umbli mai bine, sa nu te osteneti si sa nu te turburi in aceasta calatorie, trebuie ca la orice pas sa-ti intinzi vointa ta la cea a lui Dumnezeu. Cu cat mai mult o vei intinde cu atat mai mult vei primi.

Vointa ta trebuie sa activeze astfel : sa voiasca tot ce voeste Dumnezeu si sa nu voiasca nimic ce nu voieste El. Inoeste-ti propunerea si hotararea sufletului la orice ocazie si vezi de e placuta lui Dumnezeu. Nu hotari nimic dinainte, caci nu stii ce va fi in ceasul urmator ( Prov. 27,30 ). Stai in libertate. Aceasta nu te impiedica a lua seama cu inteleapta purtare de grija si sarguinta la ceea de care are nevoie potrivit starii si randuelii lui. Aceasta atentie si purtare de grija este dupa vointa lui Dumnezeu si nu impiedica pacea si progresul duhovnicesc.

In toate decide-te a face ceea ce poti, ce se cuvine si ce esti dator. Tot ce vine dela tine nu lua in seama.

Ceeace poti face totdeauna e sa-i aduci lui Dumnezeu vointa ta si nimic sa nu doresti mai mult. Cu aceasta libertate poti avea pacea in toate zilele. In aceasta libertate a duhului se intocmeste binele cel mare, ce-l auzi din dumnezeiestile Scripturi.

Aceasta libertate nu e altceva decat a ingadui si a ramane omul cel dinlauntru in sine, fara a se intinde ori a dori sa cauti vreun lucru in afara de sine! De aceea cat timp vei fi slobod te vei indulci de acea nespusa bucurie, care este imparatia lui Dumnezeu din noi, cum a zis Domnul: „Imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul vostru” (Luc. 17, 21).

Nicodim Aghioritul – Razboiul Nevazut

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: